”Hyvän isännöitsijän syvä näkemys asioista paistaa läpi”

Tamperelaisen Asunto Oy Amurinhakan hallituksen puheenjohtaja Vesa Hakala tietää, että maailman rajusti muuttuessa isännöintikin törmää koko ajan uusiin haasteisiin.

– Asiantuntemus ja syvä näkemys paistaa silloin läpi. Isännöitsijällä on tärkeä rooli hyvän taloyhtiöelämän rakentamisessa, Hakala sanoo.

Asunto Oy Amurinhaka on vuonna 1981 valmistunut tamperelaiskiinteistö. Siinä asuu vielä useita alkuperäisasukkaita, jotka aikanaan löysivät mieluisan kodin Pyynikintorin ja Tampereen taidemuseon läheisyydestä. Yhtiössä on 28 asuntoa, kaksioita ja kolmioita, sekä kuusi autotalliosaketta.

Hakala muutti yhtiöön kuutisen vuotta sitten. Taloyhtiön hallitukseen hänet valittiin noin neljä vuotta sitten ja viimeiset pari vuotta hän on ollut hallituksen puheenjohtaja.

– Edeltäjäni oli yhtiön alkuperäisasukas. Taloyhtiötä pidettiin hänen johdollaan hyvässä peruskunnossa, mutta viime vuosina olemme vähän uudistaneet ja korjanneet lisää.

Yhtiössä oli muun muassa erikoismallin hissi, joka oli reistaillut oikeastaan alusta asti. Juuri pandemian alla hissi uusittiin. Samaan remonttiin yhdistettiin myös porraskäytävien valojen vaihto energiatehokkaisiin, liiketunnistimilla varustettuihin led-lamppuihin.

Etenkin etelän puolella ikkunat ovat kovilla ja alkuvuodesta 2022 yhtiön ikkunat ja parvekkeet uusittiin.

– Talossa on vain koneellinen poistoilma. Uusien ikkunoiden tuloilmaventtiilit paransivat ilmanvaihtoa ja myös äänieristys koheni oleellisesti. Ikkunat ovat vuosien varrella kehittyneet teknisesti niin paljon. Nykyiset mallit toimivat hyvin myös lämmöneristäjinä, Hakala arvioi.

Ilmanvaihdon toimivuus varmistettiin lisäksi huoltamalla laitteet ja nuohoamalla kanavat puhtaiksi. Näiden yhteistoimien ansiosta huoneistojen lämpötila aleni noin 1,5 asteella ohjeistuksen mukaiseksi.

Uusia hankkeita mielessä

Ikkunaremontin yhteydessä tehtiin avustusehtojenkin mukaisia toimia myös esteettömyyden parantamiseksi. Esimerkiksi ulko-oveen lisättiin automaattinen avaustoiminto.

– Oven edustalle rakennamme vielä paremman liuskan, että apuvälineitä käyttävätkin pääsevät kulkemaan esteettä, Vesa Hakala kertoo.

Kiinteistön kattoa on jo jouduttu paikkailemaan, mutta vastikään tehdyn tarkastuksen mukaan akuuttia ongelmaa ei nyt ole. Myös viemärien kunto on tarkkailussa.

Listalla on muitakin asioita odottamassa. Jossain vaiheessa edessä on porraskäytävän pintaremontti. Myös sisäovien uusimisesta on ollut puhetta. Kaikissa asunnoissa ei ole enää alkuperäistä sisäovea, joka parantaisi äänieristystä. Myös tallien ovet kaipaavat uudistamista.

– Teimme remontteja hyvään aikaan, juuri ennen kuin hinnat alkoivat merkittävästi nousta. Nyt hankkeita täytyy katsoa hieman tarkemmin. Inflaatio ei ole tuonut meille isoja ongelmia, mutta hieman jouduimme tässä kohtaa vastikkeita nostamaan, Hakala sanoo.

Isännöitsijä tuntee yhtiön ja antaa hyviä vinkkejä

Vesa Hakala kertoo puoliksi ajautuneensa puheenjohtajan tehtävään. Hän tykkää hoitaa asioita ja keskustella muiden asukkaiden kanssa. Kolmihenkisen hallituksen työskentely on sujuvaa ja päätöksenteko mutkatonta.

Kaiken kruunaa osaava isännöitsijä.

– Silloin kun isännöitsijä on hyvin perehtynyt yhtiön asioihin ja antaa hyviä vinkkejä, on itsellekin moni asia tullut paljon tutummaksi. Hyvän isännöitsijän toiminnassa syvä näkemys kyllä paistaa läpi, Hakala kiittelee.

– On tärkeää, että isännöitsijä jaksaa selvittää asioita niin, että kaikki ymmärtävät. Päätöksenteko on silloin huomattavasti helpompaa.

Vastikemaksuja seurattava nyt aktiivisesti

Taloyhtiöissä menot katetaan pääosin osakkailta perittävien vastikkeiden avulla. Vastikkeen maksaminen on yksi osakkaan tärkeimmistä lakisääteisistä velvollisuuksista.

Taloustilanteen kiristyessä ja korkojen noustessa myös maksuhäiriöt yleensä yleistyvät. Hallituksen ja isännöitsijän vastuulla on seurata tarkasti, että osakkaat huolehtivat tästä velvollisuudestaan. Mahdollisiin maksuhäiriöihin on puututtava tehokkaasti. Se edellyttää aktiivista vastikeseurantaa.

Hyvä taloyhtiöelämä yhä useamman ulottuville Satakunnassa

Oiva Isännöinti on ostanut OP Koti Länsi-Suomi Oy:n isännöintiliiketoiminnan. Yhtiö on tarjonnut isännöintipalveluita lähinnä Porin, Rauman ja Euran alueilla noin 400 taloyhtiölle.
Yrityskaupan myötä yhä useammalla satakuntalaisella on mahdollisuus hoitaa asumiseen liittyvät asiansa kätevästi digitaalisissa palvelukanavissa ja nauttia myös muista taloyhtiöelämää helpottavista arjen palveluista.

”Hyvä isännöitsijä päästää hallituksen helpommalla”

As Oy Jyväskylän Postimestarin hallituksen puheenjohtaja Eija Räikkönen miettii hetken ja huokaisee sitten syvään.

– Olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä asiat hoituvat isännöinnin toimesta melkein kuin itsestään. Hallituksen ja osakkaiden ei tarvitse murehtia taloyhtiön asioista. Vierestä olen saanut seurata myös toisenlaisia kokemuksia.

Esittelyssä: Teemu Heikkinen, Oivan uusi energia-asiantuntija 

Joensuulainen Teemu Heikkinen aloitti syyskuussa Oiva Isännöinnin energia-asiantuntijana. Kesällä Karelia-ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi (AMK) valmistuneen Teemun juuret ovat syvällä Karjalan luonnossa.