Taloyhtiössäsi ylintä päätösvaltaa käyttää osakkaista koostuva yhtiökokous. Yhtiökokous nimeää taloyhtiölle hallituksen hoitamaan yhtiön asioita. Ja hallitus puolestaan valitsee isännöitsijän, joka toimii taloyhtiösi toimitusjohtajana hoitaen yhtiötä hallituksen ohjeiden mukaisesti.
Parhaiten taloyhtiön hallinto sujuu yhteispelillä. On tärkeää, että osakkaana tuot omia näkemyksiäsi, kokemuksiasi ja toiveita esille, osallistut yhtiökokoukseen ja pyrit olemaan selvillä taloyhtiösi hoitamisesta.
Etä- ja hybridikokoukset ovat tulleet jäädäkseen taloyhtiöiden arkeen. Niin yhtiökokouksiin kuin taloyhtiön hallituksen kokouksiinkin on kätevä osallistua etäyhteyden välityksellä. Kokouksiin järjestetään aina mahdollisuus osallistua myös paikan päällä.
Jos sinua kiinnostaa, rahastoiko taloyhtiö maksetut vastikkeet tai maksamasi lainaosuuden, saat tiedon taloyhtiösi kirjanpitäjältä. Rahastointia koskeva tieto löytyy myös kyseisen vuoden tasekirjasta, joka on yksi tilinpäätöksen asiakirja. Ja tasekirjankin löydät asukassivuilta.
Voit maksaa lainaosuutesi pois erikseen sovittavana ajankohtana. Poismaksumahdollisuus on pankista riippuen yleensä kaksi kertaa vuodessa. Saat lisätietoa poismaksusta ottamalla yhteyttä taloyhtiönne isännöintitoimiston asiakaspalveluun.
Lainaosuuden maksamisesta veloitamme hinnastomme mukaisen palkkion lainaosuuslaskelmasta sekä pankin veloittamat kulut.
Avaintilaukset hoidetaan isännöitsijätoimiston kautta. Kätevimmin tilaat avaimet oheisella lomakkeella.
Huoneistoremontit parantavat asumismukavuutta ja omaisuutesi arvoa. Jos haluat tehdä remonttia asunnossasi, otathan huomioon, että osa remonteista vaatii myös rakennusluvan. Remonttiohjeestamme löydät yleistä tietoa huoneistoremonttien suunnittelua ja toteuttamista varten. Oman taloyhtiösi kirjalliset ohjeet remonttia varten löytyvät Talointrasta. Remonteista ja korjauksista pitää aina tehdä ilmoitus hallitukselle ja isännöitsijälle. Se onnistuu helposti valmiin lomakkeemme avulla.
Elämä kuluttaa koteja ja kiinteistöjä. Joskus rupeaa hana vuotamaan, ikkunan salpa lakkaa toimimasta tai viemäri menee tukkoon. Ilmoita viasta kodissasi tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa mahdollisimman pian, jotta viasta aiheutuvat vahingot eivät pääse kasvamaan.
Jos vika vaatii välitöntä korjaamista, soita mihin tahansa vuorokauden aikaan suoraan huoltoyhtiöösi. Kiinteistönhuollossa päivystetään 24/7. Yhteystiedot löydät Talointrasta tai taloyhtiösi ilmoitustaululta. Muista, kiireettömistä vioista ja huoltotarpeista voit ilmoittaa lomakkeella.
Osa korjauksista ja huoltotoimista on asukkaan vastuulla, osa osakkaan ja osa taloyhtiön. Jos mietit, kenelle vikojen korjaaminen kuuluu, tutustu kunnossapitovastuisiin.
Kun olet myymässä tai vuokraamassa asuntoa tai hakemassa lainaa asuntoa varten, tarvitset isännöitsijäntodistuksen.
Isännöitsijäntodistus sisältää kaikki olennaisimmat tiedot
Isännöitsijä vastaa siitä, että isännöitsijäntodistuksen tiedot antavat oikean kuvan yhtiön tilanteesta. Todistuksen laatiminen vaatii aikaa ja asiantuntemusta, joten se on maksullinen. Isännöitsijäntodistuksen hinnasta on sovittu taloyhtiösi hallituksen ja isännöitsijän kesken.
Isännöitsijäntodistus kannattaa tilata vähintään viikkoa ennen kuin tarvitset sen. Tavallisesti todistuksen toimittamiseen tilauksesta menee 1–3 työpäivää. Huomioithan myös, että asuntokauppoja tehdessä isännöitsijäntodistus saa olla enintään 3 kuukautta vanha.
Kodeissa ja taloyhtiöissä tehdään päivittäin monia valintoja. Useilla niistä on vaikutuksensa vastuullisuuteen, ja sen ekologisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin ulottuvuuksiin.
Asuminen muodostaa lähes kolmanneksen ihmisten vuotuisesta hiilijalanjäljestä, ja lämmitys aiheuttaa siitä suurimman osan. Millainen hiilijalanjälki sinun taloyhtiösi lämmitysmuodolla on? Pyrittekö aktiivisesti vähentämään veden tai energiankulutusta?
Vastuullisuuteen liittyy myös jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätys. Oletteko te taloyhtiössäsi sitoutuneet kierrätykseen? Kierrätys säästää paitsi luontoa, myös rahaa. Monet vastuulliset valinnat vahvistavatkin luonnostaan taloyhtiösi taloutta. Taloyhtiön taloudelliseen vastuullisuuteen liittyy tietysti myös yhteisten varojen viisas käyttö, joka kestää avoimen tarkastelun.
Sosiaalinen vastuu taloyhtiössä voisi olla vaikkapa naapurisopua, huolenpitoa ja asumisviihtyisyyteen panostamista. Pidetäänkö sinun taloyhtiössäsi huolta naapureista ja asumisviihtyisyydestä?
Me autamme taloyhtiötäsi toimimaan entistä vastuullisemmin.
Monet asumiseen liittyvät tiedot ja palvelut keskitimme Asukkaan osioon.