Osakkaalle

Asunto-osakeyhtiön osakkaana sinulla on monia oikeuksia sekä mahdollisuus vaikuttaa taloyhtiön asioihin. Jotta voisit nauttia oivallisesta taloyhtiöelämästä, autamme jakamalla tietoja ja tuottamalla palveluita, jotka helpottavat asumista ja asumiseen liittyvien asioiden hoitamista. Kokosimme tälle sivulle osakkaille hyödyllistä tietoa ja sinulle tärkeitä palveluitamme.

Taloyhtiön johtaminen

Taloyhtiössäsi ylintä päätösvaltaa käyttää osakkaista koostuva yhtiökokous. Yhtiökokous nimeää taloyhtiölle hallituksen hoitamaan yhtiön asioita. Ja hallitus puolestaan valitsee isännöitsijän, joka toimii taloyhtiösi toimitusjohtajana hoitaen yhtiötä hallituksen ohjeiden mukaisesti.

Parhaiten taloyhtiön hallinto sujuu yhteispelillä. On tärkeää, että osakkaana tuot omia näkemyksiäsi, kokemuksiasi ja toiveita esille, osallistut yhtiökokoukseen ja pyrit olemaan selvillä taloyhtiösi hoitamisesta.

Etä- ja hybridikokoukset

Etä- ja hybridikokoukset ovat tulleet jäädäkseen taloyhtiöiden arkeen. Niin yhtiökokouksiin kuin taloyhtiön hallituksen kokouksiinkin on kätevä osallistua etäyhteyden välityksellä. Kokouksiin järjestetään aina mahdollisuus osallistua myös paikan päällä.

Vastikkeet

Jos sinua kiinnostaa, rahastoiko taloyhtiö maksetut vastikkeet tai maksamasi lainaosuuden, saat tiedon taloyhtiösi kirjanpitäjältä. Rahastointia koskeva tieto löytyy myös kyseisen vuoden tasekirjasta, joka on yksi tilinpäätöksen asiakirja. Ja tasekirjankin löydät asukassivuilta.

Lainaosuuden maksaminen ja lainaosuuslaskelma

Voit maksaa lainaosuutesi pois erikseen sovittavana ajankohtana. Poismaksumahdollisuus on pankista riippuen yleensä kaksi kertaa vuodessa. Saat lisätietoa poismaksusta ottamalla yhteyttä taloyhtiönne isännöintitoimiston asiakaspalveluun. 

Lainaosuuden maksamisesta veloitamme hinnastomme mukaisen palkkion lainaosuuslaskelmasta sekä pankin veloittamat kulut.

Avaimet

Avaintilaukset hoidetaan isännöitsijätoimiston kautta. Kätevimmin tilaat avaimet oheisella lomakkeella.

Remontit

Huoneistoremontit parantavat asumismukavuutta ja omaisuutesi arvoa. Jos haluat tehdä remonttia asunnossasi, otathan huomioon, että osa remonteista vaatii myös rakennusluvan. Remonttiohjeestamme löydät yleistä tietoa huoneistoremonttien suunnittelua ja toteuttamista varten. Oman taloyhtiösi kirjalliset ohjeet remonttia varten löytyvät Talointrasta. Remonteista ja korjauksista pitää aina tehdä ilmoitus hallitukselle ja isännöitsijälle. Se onnistuu helposti valmiin lomakkeemme avulla.

Tutustu remonttiohjeeseen

Ilmoita remontista

Huollot ja korjaukset

Elämä kuluttaa koteja ja kiinteistöjä. Joskus rupeaa hana vuotamaan, ikkunan salpa lakkaa toimimasta tai viemäri menee tukkoon. Ilmoita viasta kodissasi tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa mahdollisimman pian, jotta viasta aiheutuvat vahingot eivät pääse kasvamaan.

Jos vika vaatii välitöntä korjaamista, soita mihin tahansa vuorokauden aikaan suoraan huoltoyhtiöösi. Kiinteistönhuollossa päivystetään 24/7. Yhteystiedot löydät Talointrasta tai taloyhtiösi ilmoitustaululta. Muista, kiireettömistä vioista ja huoltotarpeista voit ilmoittaa lomakkeella.

Osa korjauksista ja huoltotoimista on asukkaan vastuulla, osa osakkaan ja osa taloyhtiön. Jos mietit, kenelle vikojen korjaaminen kuuluu, tutustu kunnossapitovastuisiin.

Ilmoita viasta tai huoltotarpeesta

Tutustu kunnossapitovastuisiin

Isännöitsijäntodistus

Kun olet myymässä tai vuokraamassa asuntoa tai hakemassa lainaa asuntoa varten, tarvitset isännöitsijäntodistuksen.

Isännöitsijäntodistus sisältää kaikki olennaisimmat tiedot

  • taloyhtiön historiasta
  • taloudellisesta tilasta
  • yhtiön rakennuksista ja niiden kunnosta
  • tehdyistä ja suunnitelluista korjauksista

Isännöitsijä vastaa siitä, että isännöitsijäntodistuksen tiedot antavat oikean kuvan yhtiön tilanteesta. Todistuksen laatiminen vaatii aikaa ja asiantuntemusta, joten se on maksullinen. Isännöitsijäntodistuksen hinnasta on sovittu taloyhtiösi hallituksen ja isännöitsijän kesken.

Isännöitsijäntodistus kannattaa tilata vähintään viikkoa ennen kuin tarvitset sen. Tavallisesti todistuksen toimittamiseen tilauksesta menee 1–3 työpäivää. Huomioithan myös, että asuntokauppoja tehdessä isännöitsijäntodistus saa olla enintään 3 kuukautta vanha.

Taloyhtiösi vastuullisuus

Kodeissa ja taloyhtiöissä tehdään päivittäin monia valintoja. Useilla niistä on vaikutuksensa vastuullisuuteen, ja sen ekologisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin ulottuvuuksiin.

Asuminen muodostaa lähes kolmanneksen ihmisten vuotuisesta hiilijalanjäljestä, ja lämmitys aiheuttaa siitä suurimman osan. Millainen hiilijalanjälki sinun taloyhtiösi lämmitysmuodolla on? Pyrittekö aktiivisesti vähentämään veden tai energiankulutusta?

Vastuullisuuteen liittyy myös jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätys. Oletteko te taloyhtiössäsi sitoutuneet kierrätykseen? Kierrätys säästää paitsi luontoa, myös rahaa. Monet vastuulliset valinnat vahvistavatkin luonnostaan taloyhtiösi taloutta. Taloyhtiön taloudelliseen vastuullisuuteen liittyy tietysti myös yhteisten varojen viisas käyttö, joka kestää avoimen tarkastelun.

Sosiaalinen vastuu taloyhtiössä voisi olla vaikkapa naapurisopua, huolenpitoa ja asumisviihtyisyyteen panostamista. Pidetäänkö sinun taloyhtiössäsi huolta naapureista ja asumisviihtyisyydestä?

Me autamme taloyhtiötäsi toimimaan entistä vastuullisemmin.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Monet asumiseen liittyvät tiedot ja palvelut keskitimme Asukkaan osioon.