Usein kysyttyä

Miten toimin, jos kadotin asunnon avaimen? Mitä asiakirjoja toimitan isännöitsijälle, kun ostin asunnon taloyhtiöstä? Kuinka usein hallituksen kokouspalkkiot maksetaan?

Jotta arkesi olisi mahdollisimman jouhevaa, olemme koonneet tälle sivulle vastauksia useimmiten asukkaita, osakkaita ja hallituksen jäseniä askarruttaviin kysymyksiin. Jos vastausta kysymykseesi ei kuitenkaan löydy, oivat asiakaspalvelijamme opastavat sinua mielellään.
Asuminen
Naapurini viettää häiritsevää elämää. Miten toimin?

Laadi asiasta häiriöilmoitus kirjallisesti isännöitsijälle. Ilmoitukseen olisi hyvä myös kirjata häiriön päivämäärä ja aika. Mikäli häiriöt ovat toistuvia, kannattaa asiasta pitää häiriöpäiväkirjaa ja toimittaa se taloyhtiön isännöitsijälle.

Mitä eroa on kiinteistönhoitajalla ja isännöitsijällä?

Isännöitsijä huolehtii taloyhtiön johtamisesta.

Kiinteistönhoitaja puolestaan vastaa pienkorjauksista, vikailmoituksista, lumitöistä, nurmikon leikkaamisesta sekä yhtiön huollosta ja korjauksista.

Minne tehdään muuttoilmoitus? Entä kuka vaihtaa nimen oveen?

Muuttoilmoitus tehdään huoltoyhtiöön, joka myös vaihtaa nimen oveen.

Muuttoilmoitus tulee tehdä myös digi- ja väestötietovirastolle. Sen voi tehdä digitaalisesti täällä: https://dvv.fi/muutto

Mistä saan vuokrattua parkkipaikan tai varattua saunavuoron?

Jos asut asunto-osakeyhtiössä, ole näissä tapauksissa yhteydessä asiakaspalveluumme. Kätevimmin hoidat asian näillä lomakkeilla:

Tiedustele autopaikkaa

Tiedustele saunavuoroa

Jos kyseessä on vuokratalo, ota yhteyttä huoltoliikkeeseen tai parkkiyhtiöön.

Onko taloyhtiössäni taloyhtiölaajakaistaa?

Tieto taloyhtiölaajakaistasta löytyy asunto-osakeyhtiön asukassivuilta.

Voit myös tiedustella asiaa asiakaspalvelustamme. Yhteystiedot löydät täältä.

Mistä saan tietooni taloni ovikoodin?

Jos et tiedä ulko-oven ovikoodia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Katso yhteystiedot täältä.

 

Mistä saan tietää, onko talossa pesutupaa, vuokrattavia varastotiloja tai kerhotiloja?

Asukassivut tarjoavat kattavat tiedot talosi yhteisistä tiloista. Voit tiedustella asiaa myös asiakaspalvelustamme – katso yhteystiedot täältä.

Keneen olen yhteydessä, jos haluan ilmoittaa viasta huoneistossa tai taloyhtiössä?

Ota yhteyttä huoltoyhtiöön tehdäksesi vikailmoituksen. Huoltoyhtiön yhteystiedot löydät asukassivuilta ja taloyhtiösi ilmoitustaululta.

Voiko vuokralainen maksaa osakkaan vastikkeet?

Lähtökohtaisesti ei, mutta vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia tällaisesta järjestelystä. Osapuolet voivat myös keskenään sopia, maksaako vuokralainen vesimaksun vuokranantajalle vai suoraan asunto-osakeyhtiölle.

Mistä tiedän asuintaloni huoltoliikkeen?

Asuintalostasi vastaava huoltoliike yhteystietoineen on ilmoitettu asukassivulla ja taloyhtiön ilmoitustaululla. Tiedon saat myös asiakaspalvelustamme – ota yhteyttä.

Olen vuokralainen, mistä saan lisäavaimen huoneistoon?

Sovi asiasta ensiksi vuokranantajan kanssa. Seuraavaksi vuokranantaja tilaa avaimen isännöitsijältä, ja saat sen käyttöösi.

Osakkaat
Isännöintitoimistossa on kiinteistösihteereitä, isännöitsijöitä, teknisiä isännöitsijöitä ja kirjanpitäjiä. Keneen heistä minun kannattaa olla yhteydessä?

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme ja kerro asiasi. Asiakaspalvelijamme ohjaavat sinut suoraan oikean henkilön puheille. Ota yhteyttä! 

 

Olen hukannut avaimeni. Mitä teen?

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelijamme neuvovat, miten toimia, ja heiltä voit tilata lukon uudelleensarjoituksen sekä uudet avaimet. Ota yhteyttä!

Mistä kaikista remonteista tulee tehdä muutostyöilmoitus?

Pääsääntöisesti kaikista huoneiston muutostöistä tulee olla yhteydessä isännöitsijään. Sen sijaan maalauksesta ja tapetoinnista ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Remonttiohjeestamme voit lukea lisää muutostyöilmoituksen laatimisesta ja remonttikäytänteistä taloyhtiössä.

Voit myös tehdä muutostyöilmoituksen suoraan verkossa.

Mikä on lainaosuus ja milloin sen voi maksaa pois?

Lainaosuus on osakkeenomistajan osuus taloyhtiön ottamien lainojen kokonaismäärästä. Lainaosuuden mukaan määräytyy se, minkälaista rahoitusvastiketta osakkeenomistaja maksaa yhtiövastikkeen ohella. Kerralla koko lainaosuuden maksamiseen on yleensä kaksi tilaisuutta vuodessa, mutta tämä riippuu taloyhtiön pankista.

Kuullaksesi enemmän yhtiölainasta, lainaosuudesta ja lainan maksamisesta, ole yhteydessä taloyhtiösi kirjanpitäjään, jonka tavoitat ottamalla ensin yhteyttä asiakaspalveluumme. Yhteystiedot löydät täältä.

 

Mikä on yhtiölainan korko?

Korko vaihtelee otetun lainan mukaan, ja tarkat korkotiedot ja koronmääräytymisperusteet voit löytää edellisen tilikauden vahvistetusta tilinpäätöksestä.

Onko pääomavastikkeet rahastoitu vai tuloutettu?

Tämä tieto löytyy yhtiökokouksen pöytäkirjasta tai kysymällä meidän asiakaspalvelustamme. Rahastointipäätös tehdään vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Jos vastikkeet on tuloutettu eli luettu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi, voit vähentää pääomavastikkeet vuokratulosta. Jos pääomavastike on rahastoitu taloyhtiön kirjanpidossa, et voi vähentää vastiketta vuokratulosta. Lisätietoja löydät Verohallinnon sivuilta.

Vuokralainen vaihtumassa, miten saan vesimaksun tasauslaskun?

Tasauslaskun muodostamiseen tarvitaan vesimittarin lukema, kun edellinen vuokralainen on muuttanut pois. Mikäli et itse pysty lukemaan lukemaa ja ilmoittamaan sitä isännöitsijälle, ole yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta mittarin luenta saadaan järjestettyä.

Olemassa on myös etäluettavia mittareita. Tämä on kuitenkin taloyhtiökohtaista, ja asiakaspalvelustamme voit varmistaa, onko vesimittarisi etäluettava vai ei.

Miten tilaan lisäavaimia? Entä miten toimin, kun avain on kadonnut?

Ensiksi tulee selvittää, montako avainta huoneistolla on. Tämän tiedon saat varmistettua asiakaspalvelustamme. Jos kyseessä on lisäavain huoneistoon, voit tilata sen isännöitsijältä tekemällä kirjallisen avaintilauksen.

Mikäli avaimesi on kadonnut, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Isännöitsijä voi tarvittaessa tilata lukkojen uudelleensarjoituksen sekä uudet avaimet.

Mitä dokumentteja isännöintiin tulee toimittaa osakesiirrosta?

Osakkeita siirretään henkilöltä toiselle useimmiten asuntokaupan yhteydessä. Osakesiirron yhteydessä isännöitsijälle tulee toimittaa kauppakirja, osakekirja siirtomerkintöineen sekä todistus maksetusta varainsiirtoverosta.

Mistä tiedän, milloin seuraava yhtiökokous pidetään?

Yleensä yhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä, siis vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Mikäli taloyhtiön käytänteissä on poikkeuksia, ne mainitaan taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä.

Havaitsin vian huoneistossa. Mistä tiedän, kuuluuko se minun vai taloyhtiön korjausvastuulle? Mistä löydän vastuunjakotaulukon?

Osakkaan ja taloyhtiön huolto- ja korjausvastuut on lueteltu vastuunjakotaulukosta.

Voiko vastikelaskun muuttaa e-laskuksi tai suoraveloitukseksi?

Kyllä voi. Voit tilata e-laskun verkkopankistasi ja ottaa myös käyttöön laskun suoraveloituksen.

Yhtiövastiketta nostettiin yhtiökokouksessa. Mistä tiedän, mihin nosto perustuu?

Perusteet yhtiövastikkeen nostolle löytyvät yhtiökokousmateriaalin talousarviokohdasta. Useimmiten kokouksessa on todettu, ettei yhtiön nykyinen vastike kata talousarviossa esitettyjä kuluja. Kulujen kattamiseksi yhtiövastiketta on ollut tarpeen nostaa.

En ole saanut vastikelaskua. Mitä teen?

Ole asiassa yhteydessä asiakaspalveluumme –  katso yhteystiedot.

 

Miten teen muutostyöilmoituksen?

Voit tehdä muutostyöilmoituksen sähköisesti. Lisätietoa ilmoituksen laatimisesta ja remonttikäytänteistä taloyhtiössä saat remonttiohjeestamme.

Hallitus
Koska taloyhtiömme siirtyy sähköiseen huoneistotietojärjestelmään? Mitä siitä seuraa osakkaille?

Sähköinen huoneistotietojärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2023 loppuun mennessä, ja tiedotamme osakkeenomistajia asiasta käyttöönoton lähestyessä.

Huomaathan, että osakkeenomistajan tulee itse hakea omistukselleen sähköistä merkintää, minkä yhteydessä perinteinen paperinen osakekirja mitätöidään. Lue lisää sähköisen huoneistotietojärjestelmän käyttöönotosta Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Mikä yhtiömme taloustilanne on? Paljonko yhtiömme tilillä on rahaa?

Hallituksen jäsen pääsee asukassivuilta seuraamaan yhtiön taloudellista tilannetta.

Taloyhtiön taloudellinen tilanne käydään läpi myös taloyhtiön hallituksen kokouksessa isännöitsijän esittelemänä. Katsaus taloudelliseen tilanteeseen pitää sisällään ennakot, saatavat, kassasaldon ja tuloslaskelman.

Taloyhtiön taloustilanne käydään kattavasti läpi myös varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Koska hallituksen kokouspalkkiot maksetaan?

Yleensä kokouspalkkiot maksetaan kerran vuodessa joko joulukuussa tai hallituksen vaihtuessa yhtiökokouksen jälkeen.

Kuka tuuraa isännöitsijää tämän loman tai sairausloman aikana?

Isännöitsijällä on aina varahenkilö, joka hoitaa varsinaisen isännöitsijän vastuita tämän poissaolon aikana. Ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme, saat tietää, kuka tuuraa isännöitsijääsi. Löydä yhteystiedot.

Mistä löydän hallituksen kokousten pöytäkirjat tai taloyhtiön sopimukset?

Hallituksen kokouspöytäkirjat ja taloyhtiön sopimukset on koottu taloyhtiösi asukassivuille.

Miten taloyhtiömme pystyy parantamaan tiedottamista?

Hallituksen kannattaa käydä viestintäsuunnitelmansa isännöitsijän kanssa läpi, jolloin isännöitsijä voi esittää siitä parannusehdotuksensa.

Viestintäsuunnitelmassa sovitaan yhtiön viestinnästä ja viestintätavoista. Tavallisesti taloyhtiö lähettää ajankohtaisia asioita käsittelevän tiedotteen osakkailleen kolmesta neljään kertaa vuodessa. Näistä yhtiökokoustiedote kiinnostaa yleensä osakkaita eniten.

Miten voimme alentaa yhtiön energiakustannuksia?

Energiakustannuksia voi alentaa pitämällä huonelämpötilan 20–22 asteessa sekä vähentämällä lämpimän veden käyttöä. Myös huoneiston tuulettamista pakkasella on syytä välttää, jotta lämpöä ei mene hukkaan.

Hallituksen ja isännöitsijän kanssa kannattaa keskustella myös yhtiön lämmityskäyrän alentamisesta yhdellä asteella. Yhden asteen alennus säästää vuositasolla jopa 5 % lämmityskuluissa.

Yhteisten tilojen huonelämpötilan tulisi olla 17 astetta. Tämä kannattaa ottaa esille hallituksen kokouksessa, ja asiasta on syytä keskustella isännöitsijän sekä huoltoliikkeen kanssa.

Lämmityskulujen suitsemiseksi on syytä myös varmistaa, että kiinteistön lämmönsäätelyautomatiikka on kunnossa. Tässä asiassa yhtiötäsi auttavat tekniset isännöitsijämme, jotka tarvittaessa optimoivat automatiikan säädöt energiankulutuksen hallitsemiseksi.

Olen taloyhtiön hallituksen jäsen, ja olemme pitäneen kokouksia etänä. Palkkiot maksetaan kokouskohtaisesti. Maksetaanko palkkiot myös lyhyistä noin, 10 minuutin, kokouksista?

Mikäli kyseessä on hallituksen kokous, josta tehdään pöytäkirja, silloin kokouspalkkio maksetaan, jos muuta ei ole sovittu.

Mikäli kokous on epävirallinen, eikä siitä tehdä pöytäkirjaa, tällöin pääsääntöisesti kokouspalkkiota ei makseta.

Päätöksen siitä, mistä kokouksista ja millä perusteilla hallitukselle maksetaan palkkiot, tekee viime kädessä yhtiökokous.