Oppaat | 13.12.2024

Opas vastuulliseen asumiseen

Valtaosa asumisen hiilijalanjäljestä syntyy jo suunnittelun ja rakentamisen aikana tehdyistä ratkaisuista, kuten materiaalivalinnoista. Asumisen aikaisilla teoilla voit kuitenkin vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeesi auttaen luontoa ja ympäristöä voimaan paremmin. Samalla voit itse säästää riihikuivaa rahaa!
Vanha nainen avaa talon oven nuorelle pojalle

Sisällysluettelo

Lämmityksellä suurin vaikutus

Asumisen hiilijalanjälki syntyy suurimmaksi osaksi lämmityksestä, vedestä, sähköstä ja jätteistä. Näistä lämmityksellä on suurin vaikutus.

Pitämällä huoneiston lämpötilan ohjearvoissa – asuintiloissa 20–22 astetta, ja makuuhuoneessa hieman alhaisempi – varmistat omalta osaltasi lämmityskulujen kurissa pysymisen.

HUOM. Yhden lämpöasteen alentamisen vaikutus on noin viisi prosenttia lämmitysenergiassa.

Varmista myös, että ilma pääsee kulkemaan esteettä huonetiloissa. Jätä siis huonekalujen ja patterien väliin riittävä tila, josta lämpö pääsee levittäytymään kauttaaltaan koko huoneeseen. Asenna huoneisiin lämpömittarit, joilla voit seurata lämpötilan muutoksia.

Käytä vettä vain tarpeeseen

Vältä veden turhaa juoksuttamista. Vaikka lämpimän veden alla on mukava suihkutella, tehokas suihkussa käynti säästää paljon energiaa. Sammuta hana myös esimerkiksi hampaiden pesun ajaksi, ettei vesi juokse turhaan suoraan viemäriin.

Pyykätessä pese vain täysiä koneellisia ja käytä matalinta mahdollista lämpötilaa. Nykyaikaiset biopesujauheet toimivat jo 30 asteen lämpötilassa.

Suosi tiskauksessa konetta. Astianpesukone kuluttaa vajaan viidenneksen vesimäärästä, jonka käytät käsinpesuun.

Keittiössä voit säästää sähköä

Fiksu kokkaaja voi ratkaisuillaan säästää sähköä. Kypsennysaika lyhenee, kun kattiloissa ja pannuissa käytetään kantta ja valitaan oikean kokoinen keittolevy.

Kun jääkaapin ja pakastimen lämpötila säädetään hieman korkeammaksi, niiden ei tarvitse käydä kovalla teholla viilentyäkseen. Ruuan sulattaminen kannattaa tehdä jääkaapissa. Pakastetut ruuat pitävät silloin jääkaapin viileämpänä.

Pakastimen on hyvä olla melko täynnä. Silloin ovea avatessa sisään ei mahdu niin paljon lämmintä ilmaa, jota pakastimen on jäähdytettävä. Ennen ruuan laittamista pakastimeen tai jääkaappiin, sen on hyvä antaa ensin jäähtyä.

Muista myös sulattaa pakastin säännöllisesti.

Valaise fiksusti ja sulje laitteet

Lamppujen vaihtaminen nykyaikaisiin LED-lamppuihin säästää merkittävästi energiaa. Valo- anturien, liiketunnistimien tai ajastimen käytöllä voit säätää valot sammumaan, kun niitä ei tarvita.

Valmiustilassa olevat elektroniset laitteet kuluttavat yllättävän paljon sähköä. Sulje siis tietokoneet, televisiot ja tabletit päivän päätteeksi. Poista myös virtajohto pistorasiasta.

Lajittele ja kierrätä

Kodin jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat pieniä, mutta tehokkaita toimia materiaalinkierron parantamiseksi ja ympäristön suojelemiseksi. Varmista, että kotonasi on astiat eri jätelajeille, niin lajittelu ei vaadi ylimääräistä aikaa eikä vaivaa. Taloyhtiön jätepisteestä löytyy astia jo useimmille kotona syntyville jätelajeille.

Sinulle tarpeeton voi olla toiselle aarre. Älä siis heitä ehjiä ja käyttökelpoisia tavaroita heti jätteisiin, vaan kierrätä tai lahjoita esimerkiksi vaatteet, kengät ja huonekalut seuraavalle tarvitsijalle. Osan tavaroista voi myös korjata sen sijaan, että heittää vanhan pois ja hankkii uutta.

Ongelmajätteille omat kierrätykset

Kotona syntyy lisäksi jätteitä, joita ei voi hävittää viemällä ne taloyhtiön jätepisteeseen. Esimerkiksi lääkkeitä tai liuottimia ei pidä myöskään huuhdella wc-pönttöön, vaan hävittää oikeaoppisesti.

Tarpeettomat ja vanhat lääkkeet kerätään läpinäkyvään pussiin ja palautetaan apteekkiin. Puhdistusaineet, maalit ja liuottimet kannattaa säilyttää kotona omissa astioissaan poissa lasten ja lemmikkieläinten ulottuvilta. Kemikaaleja ei saa sekoittaa keskenään, poislukien maalit, jotka voi yhdistää yhteen purkkiin ennen keräyspaikkaan vientiä.

Sähkö- ja elektroniikkaromulle (SER) on useita keräyspisteitä hävitettävän tavaran koosta riippuen. Isommille laitteille on useissa kunnissa omat keräyspisteet, jotka löytyvät esimerkiksi kierratys.info-sivulta. Suuremmissa kaupungeissa kiertävät myös SER-romun keräysautot. Pienemmät laitteet voi palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvien yritysten kierrätyspisteisiin.

Lamppujen kierrätys vaihtelee valaisintyypin mukaan. Halogeeni- ja hehkulamput voi laittaa sekajätteisiin. Alle 25 cm pitkät loisteputket ja energiansäästölamput pitää palauttaa keräyspisteisiin, joita on esimerkiksi useissa marketeissa. Näissä keräyspisteissä on usein myös oma keräyksensä paristoille ja pienakuille.