Taloyhtiön tilinpäätös tekee yhteisten rahojen käytöstä läpinäkyvää ja tarjoaa tietoa päätöksenteon tueksi

Taloyhtiön toiminta rahoitetaan tavallisesti lähes yksinomaan sen asukkaiden rahoilla, jotka kerätään pääasiassa erilaisten vastikkeiden muodossa. Kerran vuodessa varsinaisessa yhtiökokouksessa läpikäytävä ja hyväksyttävä taloyhtiön tilinpäätös antaa tiedollisen perustan kaikelle yhtiön päätöksenteolle ja siten myös osakkaiden viihtyisälle ja turvalliselle asumiselle.

Taloyhtiön tilinpäätöksen merkitys

Oiva Isännöinnin Helsingin Bulevardin yksikön taloustiimiä vetävällä ja kirjanpitoa jo vuosikymmeniä tehneellä Hanna Salorannalla on vahva näkemys taloyhtiön talouden ja tilinpäätöksen merkityksestä yhtiön osakkaille ja sen hallituksen jäsenille.

– Taloyhtiön talous on sen koko toiminnan lähtökohta. Talous mahdollistaa asioita ja asettaa samalla rajat suunnitelmille ja tekemiselle, käytännössä esimerkiksi remonteille tai hankinnoille.

Salorannan mukaan taloyhtiön tilinpäätös on dokumentti, joka avaa yhtiön talouden jokaiselle. Se antaa parhaat mahdolliset eväät sen ymmärtämiselle, mitä taloyhtiössä on päättyneellä tilikaudella tapahtunut ja mihin suuntaan ollaan menossa.

– Tilinpäätös ja sen liitetiedot ovat hallituksen antama konkreettinen selvitys muun muassa siitä, millä perusteella ja kuinka paljon taloyhtiön nimissä on kerätty rahaa ja mihin sitä on käytetty, Saloranta toteaa.   

– Tilinpäätös antaa yhtiön kaikille ihmisille perusteellisen kuvan yhtiön sen hetkisestä tilasta ja auttaa ymmärtämään myös toiminnan varhaisempia vuosia sekä tulevaisuuden näkymiä laajemmalla perspektiivillä. Mielestäni nämä ovat asioita, joiden tulisi kiinnostaa ihan jokaista. Se oma koti on kuitenkin monelle se tärkein, rakkain ja myös rahallisesti arvokkain omaisuus, hän sanoo.

Tilinpäätös on hallituksen kokonaisvaltainen talousselvitys osakkaille

Mihin rahani on käytetty ja käytetään? Nouseeko vai laskeeko vastike? Muun muassa näihin osakkaita kiinnostaviin kysymyksiin löytyy vastauksia tilinpäätöksestä, kun sitä osaa tulkita oikein. Tilinpäätös sisältää useita kirjanpitolain ja asunto-osakeyhtiölain vaatimia sekä myös vapaamuotoisempia osia. Niistä yhden merkitys nousee Salorannan mielestä ylitse muiden. 

– Kun asiaa katsotaan osakkaiden näkökulmasta, on tilinpäätöksen tärkein osa mielestäni toimintakertomuksen liitteistä löytyvä vastikerahoituslaskelma. Siinä lasketaan yhteen eri vastikkeista saadut tulot ja niitä verrataan yhtiön menoihin. Samalla selviää, miten hyvin nämä asiat ovat olleet ja tulevat olemaan balanssissa keskenään. On hyvin helppo ymmärtää, että tulopuolen täytyy pysyä plussalla, ainakin pidemmällä aikajänteellä.

Vastikerahoituslaskelma siis kertoo, että pitääkö tulevalle tilikaudelle tehdä hoitovastikkeeseen korotuksia vai onko sitä kenties mahdollista laskea.

– Tällä hetkellä vastikkeiden nostopaineet ovat yleisiä monessa yhtiössä. Elinkustannusten yleinen nousu näkyy hyvin selvästi myös taloyhtiöiden yleisessä taloudessa, Saloranta toteaa.

Tilinpäätöksen ymmärtäminen on osakkaalle fiksua myös taloyhtiön ”kehityskeskusteluja” ajatellen.

– Mielestäni talousymmärryksen avulla jokainen voi osallistua esimerkiksi remontteja tai mitä tahansa suunnitelmia ja hankintoja koskeviin keskusteluihin rakentavammin. Kun omissa ehdotuksissaan ja ideoissaan osaa huomioida myös vastuullisen taloudenpidon, saattaa hyvinkin saada myös helpommin kannatusta ajatuksilleen, Saloranta sanoo. 

Tilinpäätös on hallituksen päätöksenteon tärkeimpiä työkaluja

Taloyhtiön tilinpäätös on siis osakkaille ennen kaikkea katsaus kuluneeseen toimintavuoteen sekä hallituksen näkemys yhteisten rahojen tulevasta käyttämisestä. Yhtiön päättäjille tilinpäätöksen merkitys on Salorannan mukaan kuitenkin laajempi.    

– Taloyhtiön hallitukselle tilinpäätös on ohjekirja, jonka avulla toimintaa voidaan suunnitella sekä lyhyemmällä että pidemmällä aikajänteellä. Kun tiedetään, miten yhtiöllä tällä hetkellä menee, voidaan suunnata katse varmemmin myös tulevaisuuteen. Ihan jokainen hallitus haluaa toimia oikein ja tehdä vastuullisia päätöksiä. Ilman tilinpäätöksen ja talouden ymmärtämistä se ei mielestäni onnistu.

– Me Oivalla autamme mielellämme hallituksia talouskiemuroiden ymmärtämisessä ja kaikenlaisten pulmatilanteiden ratkomisessa. Annamme mielellämme myös vinkkejä säästötoimiin, joita moni yhtiö tässä ajassa kaipaa, Saloranta toteaa hymyillen.      

Kun hallitus osaa tulkita tilinpäätöstä hyvin, se voi välttää riskejä ja tehdä päätöksiä, jotka ovat vaikutuksiltaan mahdollisimman positiivisia jokaiselle osakkaalle – niin ihmisten henkilökohtaisen talouden turvaamisen kuin asukkaiden turvallisen ja viihtyisän asumisen kannalta.

– Taloyhtiöissä asuu hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Hallituksen tulee ottaa tämä huomioon budjetoinnissaan, uusia lainoja harkitessaan ja myös kaikissa muissa päätöksissään. Yhdelle vastikkeen nostosta aiheutunut kuukausittainen lisäkustannus saattaa olla mitätön, mutta toiselle se saattaa olla jopa ylitsepääsemättömän suuri, Saloranta muistuttaa.  

– Mielestäni tilinpäätöksestä ja sen merkityksestä puhuttaessa on todella tärkeää muistaa myös se, että hallitus on viimekädessä vastuussa siitä, että tilinpäätös on laadittu lain kirjainta noudattaen. Me Oivalla olemme hallitusten apuna. Huolehdimme tilinpäätösten laatimisesta vahvalla osaamisella ja jo vuosikymmenten kokemuksella. Olemme huolellisia ja aina luottamuksen arvoisia, hän lupaa lopuksi.  

Rahanpesulaki isännöinnissä – näin rahanpesulaki vaikuttaa taloyhtiön hallitukseen ja isännöintiin 

Rahanpesulain tavoitteena on ehkäistä rikollista toimintaa ja varmistaa, että yritykset tuntevat asiakkaansa riittävän tarkasti. Isännöintialalla tämä tarkoittaa mm. hallituksen jäsenten henkilöllisyyden todentamista, tietojen päivittämistä sekä säännöllistä pakotelistojen tarkastamista.   Velvoitteiden tarkoituksena tehdä taloyhtiöiden toiminnasta entistä turvallisempaa ja läpinäkyvämpää. Tässä artikkelissa kerromme, mitä rahanpesulain vaatimukset tarkoittavat taloyhtiöille ja kuinka ne vaikuttavat hallituksen jäseniin.  Mikä on KYC-prosessi ja […]

Oiva Isännöinnille on myönnetty Avainlippu – merkki suomalaisesta työstä

Olemme ylpeitä voidessamme kertoa, että yrityksellemme on myönnetty Avainlippu-merkki tunnustuksena suomalaisesta palvelusta. Tämä arvostettu merkki kertoo, että olemme sitoutuneet toimimaan suomalaisilla arvoilla ja tarjoamaan laadukasta, vastuullista ja paikallista palvelua, joka tukee kotimaista työtä ja yhteiskuntaa. Mitä Avainlippu kertoo? Avainlippu on Suomalaisen Työn (entinen Suomalaisen Työn liitto) myöntämä merkki, joka tunnetaan luotettavuuden, vastuullisuuden ja kotimaisen työn […]

Oivalla pyydetään lapset mukaan töihin 22.11.

Myös Oivalla pyydetään lapset mukaan työpaikalle perjantaina 22.11. ❤️ Tämä päivä tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa perheystävällistä kulttuuria ja antaa tulevaisuuden työelämän ahertajille tilaisuuden tutustua aikuisten työntekoon ja oppia, mitä kaikkea erilaiset ammatit ja tehtävät pitävät sisällään. Lapset mukaan töihin -päivä tukee vahvasti organisaatiomme perheystävällisyyttä ja avoimuutta. Arvostamme tasapainoista arkea, ja yhdessä tekeminen niin kollegoiden kuin heidän […]

Taloyhtiön budjetti – vinkit onnistuneeseen suunnitteluun

Taloyhtiön budjetti on yksi taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tärkeimmistä tehtävistä. Hyvin suunniteltu budjetti auttaa taloyhtiötä pysymään taloudellisesti tasapainossa ja varautumaan tuleviin korjauksiin ja ylläpitotarpeisiin. Lisäksi se luo turvallisuuden tunnetta asukkaille ja varmistaa, että kiinteistön arvo säilyy pitkällä aikavälillä. Miten aloittaa taloyhtiön budjetointi? Budjetointiprosessi alkaa aina tarkastamalla kuluvan vuoden taloustilanne. Mitä kuluja on syntynyt odotetusti, ja […]