Nyt on toimittava nopeasti – ARA:n tuet supistumassa merkittävästi 

Energiahankkeisiin valtion tukea haluavien taloyhtiöiden on nyt syytä olla ripeitä. Hallituksen ajamista säästötoimenpiteistä johtuen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tukimuotoja ollaan karsimassa merkittävästi. Esimerkiksi energia- ja kaukolämpöavustuksia ei enää ensi vuonna myönnetä. Näin meinasi käydä myös sähköautojen latauspaikka-avustuksille, joita on tälle vuodelle haettu jo enemmän kuin määrärahoja on käytettävissä.

Hissi- ja esteettömyysavustuksia, iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjausavustuksia sekä kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluavustuksia myönnetään jatkossakin, mutta ensi vuoden talousarvioon varattu summa on vain 9,5 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan ARA-avustusten kokonaissumma valtion ensi vuoden talousarviossa supistuu alle kymmenesosaan nykyisestä. 

Asuinrakennusten energia-avustuksen sekä matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymisen avustuksen yhteinen määräraha tälle vuodelle on yhteensä 98,7 miljoonaa euroa. Määräraha on pikkuhiljaa loppumaisillaan, joten hakemusten sisäänjätön kanssa alkaa olla jo kiire. ARAn päätös pitää saada tehdyksi käytännössä ennen joulua, jotta avustus voidaan maksaa. Tilannetta ei helpota se, että ARAlla on avustusten käsittelyssä parin kuukauden jono. 

ARAan toimitettujen sähköautojen latausinfra-avustusta koskevien hakemusten määrä ylittää tänä vuonna käytettävissä olevat määrärahat, joten uusille hankkeille ei ole tilaa. Avustus oli alun perin poistuvien avustusten listalla, mutta ensi vuoden talousarviota laatiessaan maan hallitus muutti mielensä. Lokakuun alussa vahvistettavaan budjettiesitykseen on sittenkin sisällytetty 9,5 miljoonan määräraha asuinrakennusten latausinfran rakentamiseen.  

Perinteiset tuet säilyvät, mutta supistettuina

Pidempään tukivaihtoehtoina olleet hissi- ja esteettömyysavustukset, iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjausavustukset sekä kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluavustukset säilyvät ARAn tukivalikoimassa. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että avustusmääriä alennetaan ”esimerkiksi avustusprosenttia muuttamalla ja kohdentamalla avustukset vaikuttavimpiin ja eniten tukea tarvitseviin kohteisiin”. 

Tällä hetkellä haussa on vielä myös määräaikainen sähköavustus taloyhtiöille, joiden sähkölämmityskustannukset nousivat merkittävästi talvella 2022–2023. Mikäli yhtiö on oikeutettu tähän tukeen, se kannattaa ehdottomasti hakea. ARAlla on myös määrärahoja vielä jäljellä sähköavustuksen maksatuksiin. 

Taloyhtiön tarvitessa apua avustushakemusten laadintaan, sitä voi kysellä Oivan energia-asiantuntija Teemu Heikkiseltä, puh. 050 453 5231. 

Talokysely Oiva Isännöinti

Työkalu parempaan asukaskokemukseen: Oiva Isännöinnin Talokysely

Kun tiedetään, mitkä ovat taloyhtiön toiminnan keskeiset kehityskohteet, voi hallitus käyttää ajalliset ja taloudelliset resurssinsa vaikuttavammin ja tehokkaammin. Oiva Isännöinnin Talokysely vastaa tähän tarpeeseen ja se toteutetaan tänä vuonna kaikissa asiakasyhtiöissämme. Kaiken muun lisäksi kyselystä saatava palaute mahdollistaa erinomaisen tietopohjan myös isännöitsijän kanssa tehtävälle yhteistyölle. Tutkittu tieto auttaa tekemään asukkaiden arjesta sujuvampaa, viihtyisämpää ja turvallisempaa […]

Tietosuojaselosteen päivitys 

Päivitämme tietosuojakäytännön vastaamaan alla lueteltuja muutoksia. Muutokset astuvat voimaan 11.6.2024.  Nämä muutokset ovat:  Päivitetty tietosuojaseloste on luettavissa täällä:   Tietosuojaseloste – Oiva Isännöinti  Meillä on velvollisuus ilmoittaa henkilötietojen käsittelyyn liittyvistä muutoksista . Uusi tietosuojaseloste tulee voimaan välittömästi ja koskee kaikkia taloyhtiöitä, joiden henkilötietoja Oiva Isännöinti käsittelee. Tämä ilmoitus ei vaadi toimenpiteitä asiakkailtamme.   Lisätietoja  Jos teillä on […]

Aarre Isännöinti Oy on jatkossa osa Oivaa – toiminta jatkuu ennallaan

Aarre Isännöinti Oy on liittynyt osaksi Oiva isännöintiä. Oivan tavoitteena on muuttaa isännöintialaa perusteellisesti ja kasvattaa toimintaansa rakentamalla valtakunnallista huippuammattilaisten verkostoa. Aarre Isännöinnin Timo Metsälä, Jaakko Havia ja koko muu henkilökunta on innoissaan mahdollisuudesta liittyä osaksi Oiva Isännöinnin huippuammattilaisten joukkoa. – Asiakastyöhömme muutoksella ei ole vaikutusta. Jatkamme toimintaamme itsenäisenä yhtiönä omalla nimellämme ja brändillämme, eikä […]