Nyt on toimittava nopeasti – ARA:n tuet supistumassa merkittävästi 

Energiahankkeisiin valtion tukea haluavien taloyhtiöiden on nyt syytä olla ripeitä. Hallituksen ajamista säästötoimenpiteistä johtuen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tukimuotoja ollaan karsimassa merkittävästi. Esimerkiksi energia- ja kaukolämpöavustuksia ei enää ensi vuonna myönnetä. Näin meinasi käydä myös sähköautojen latauspaikka-avustuksille, joita on tälle vuodelle haettu jo enemmän kuin määrärahoja on käytettävissä.

Hissi- ja esteettömyysavustuksia, iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjausavustuksia sekä kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluavustuksia myönnetään jatkossakin, mutta ensi vuoden talousarvioon varattu summa on vain 9,5 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan ARA-avustusten kokonaissumma valtion ensi vuoden talousarviossa supistuu alle kymmenesosaan nykyisestä. 

Asuinrakennusten energia-avustuksen sekä matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymisen avustuksen yhteinen määräraha tälle vuodelle on yhteensä 98,7 miljoonaa euroa. Määräraha on pikkuhiljaa loppumaisillaan, joten hakemusten sisäänjätön kanssa alkaa olla jo kiire. ARAn päätös pitää saada tehdyksi käytännössä ennen joulua, jotta avustus voidaan maksaa. Tilannetta ei helpota se, että ARAlla on avustusten käsittelyssä parin kuukauden jono. 

ARAan toimitettujen sähköautojen latausinfra-avustusta koskevien hakemusten määrä ylittää tänä vuonna käytettävissä olevat määrärahat, joten uusille hankkeille ei ole tilaa. Avustus oli alun perin poistuvien avustusten listalla, mutta ensi vuoden talousarviota laatiessaan maan hallitus muutti mielensä. Lokakuun alussa vahvistettavaan budjettiesitykseen on sittenkin sisällytetty 9,5 miljoonan määräraha asuinrakennusten latausinfran rakentamiseen.  

Perinteiset tuet säilyvät, mutta supistettuina

Pidempään tukivaihtoehtoina olleet hissi- ja esteettömyysavustukset, iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjausavustukset sekä kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluavustukset säilyvät ARAn tukivalikoimassa. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että avustusmääriä alennetaan ”esimerkiksi avustusprosenttia muuttamalla ja kohdentamalla avustukset vaikuttavimpiin ja eniten tukea tarvitseviin kohteisiin”. 

Tällä hetkellä haussa on vielä myös määräaikainen sähköavustus taloyhtiöille, joiden sähkölämmityskustannukset nousivat merkittävästi talvella 2022–2023. Mikäli yhtiö on oikeutettu tähän tukeen, se kannattaa ehdottomasti hakea. ARAlla on myös määrärahoja vielä jäljellä sähköavustuksen maksatuksiin. 

Taloyhtiön tarvitessa apua avustushakemusten laadintaan, sitä voi kysellä Oivan energia-asiantuntija Teemu Heikkiseltä, puh. 050 453 5231. 

Tekninen isännöitsijä on taloyhtiön puolia pitävä rakennustekniikan ekspertti

Isännöintitoimistossa työskentelevä tekninen isännöitsijä on remonttikoordinaattori ja tietotuki, ”taloyhtiön tekninen selkäranka”, joka palvelee taloyhtiöitä isännöitsijän rinnalla. Mitä kaikkea tällaisen asiantuntijan työpöydälle käytännössä kuuluukaan? Ja mikä on tekemisen merkitys taloyhtiöille ja sen ihmisille? Teknisen isännöitsijän työnkuvasta ja tämän työpanoksen moninaisesta merkityksestä kertoo Arto Liiten, joka työskentelee kyseisessä roolissa Satakunnan alueen Oiva Isännöinnissä. Liitenin mukaan tekninen isännöitsijä on […]

Taloyhtiöiden osakeluettelot viety huoneistotietojärjestelmään – käsittelypalvelun ruuhka voi vaikuttaa kevään yhtiökokouksiin

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän ruuhkautuminen saattaa vaikuttaa etenkin uusien osakkaiden arkeen: omistaja saa viralliset osakkaan oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on rekisteröity ja tieto siitä on välitetty myös Oivalle. Uusien omistusten käsittely Maanmittauslaitoksella saattaa tällä hetkellä kestää harmillisen pitkään, eli jopa 5-6 kuukautta ja osakekirjojen sähköistyksissä peräti kahdeksan kuukautta. Oivan isännöimien taloyhtiöiden osakeluettelot on siirretty Maanmittauslaitoksen […]

Isännöinnille tulee rahanpesulain myötä uusia velvollisuuksia 

Jatkossa isännöinnin on tunnettava asiakkaansa ja seurattava pakotelistauksia. Asiakkaillemme muutos näkyy lähinnä vuosittain hallituksen jäsenille lähetettävinä tuntemiskyselyinä, joissa selvitetään, onko joku hallituksen jäsenistä poliittisesti vaikutusvaltainen. 

Oiva nyt myös turkulaisten saataville!

Oiva Isännöinti on ostanut turkulaisen Isännöintimestarit Oy:n koko osakekannan. Vuonna 2009 perustettu toimisto on tarjonnut isännöintipalveluita lähinnä Turun talousalueen taloyhtiölle. Turkuun laajentuminen kasvattaa Oivan toimistopaikkakuntien määrän jo 17:ään. Kaupan myötä Oivan toimistokartan pisteisiin lisätään uusi merkintä Turun kohdalle. Muut toimistopaikkakunnat ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Mäntsälä, Porvoo, Tampere, Nokia, Lahti, Pori, Rauma, Eura, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, […]