Taloyhtiöiden osakeluettelot viety huoneistotietojärjestelmään – käsittelypalvelun ruuhka voi vaikuttaa kevään yhtiökokouksiin

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän ruuhkautuminen saattaa vaikuttaa etenkin uusien osakkaiden arkeen: omistaja saa viralliset osakkaan oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on rekisteröity ja tieto siitä on välitetty myös Oivalle. Uusien omistusten käsittely Maanmittauslaitoksella saattaa tällä hetkellä kestää harmillisen pitkään, eli jopa 5-6 kuukautta ja osakekirjojen sähköistyksissä peräti kahdeksan kuukautta.

Oivan isännöimien taloyhtiöiden osakeluettelot on siirretty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Tietojen siirto edellyttää omistuksen rekisteröintiä kaikilta osakkeenomistajilta. Asialla ei ole kiire, jos huoneisto ei ole vaihtanut omistajaa. Rekisteröintiä ei myöskään kannatta ehdoin tahdoin kiirehtiä, ennen kuin Maanmittauslaitoksen ruuhkat helpottavat taas. 

Alla toimintaohjeita eri tilanteisiin.

Oletko uusi osakas taloyhtiössä?  

  1. Asuntokaupan jälkeen uuden sinun tulee hakea Maanmittauslaitokselta omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kaupasta. Kun Maanmittauslaitos on käsitellyt hakemuksesi, tieto kulkee automaattisesti myös Oiva isännöintiin.
  2. Huomaathan, että käsittelypalvelun ruuhkautuminen voi vaikuttaa uusien omistusten rekisteröintiin ja siten kohta koittavan kevään yhtiökokouksiin: saat osakkaan täydet oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on käsitelty Maanmittauslaitoksella ja tieto siitä on välitetty Oivalle. Toisin sanoen yhtiökokouksen osallistumisoikeus on lähtökohtaisesti aina niillä osakkailla, jotka ovat yhtiökokousta edeltävänä päivänä merkittynä osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin. Yhtiökokous voi silti sallia osallistumisesi kokoukseen, mutta äänestysoikeutta ei sinulla tässä tilanteessa silti ole.
  3. Huomaa myös, että mikäli omistajuutesi rekisteröinti on Maanmittauslaitoksella kesken, et voi todistaa oikeuttasi esimerkiksi kauppakirjalla. Jos haluat osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää myös äänestysoikeuttasi, tarvitset vanhalta osakkaalta valtakirjan.
  4. Voit myös pyytää Maanmittauslaitokselta hakemuksesi käsittelyn kiirehtimistä ja vedota lähestyvään yhtiökokoukseen. Pyyntö tulee tehdä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun. Me Oivalla emme pysty vaikuttamaan käsittelyaikoihin. 

Saitko kutsun kevään yhtiökokoukseen, vaikka olet myynyt asuntosi? 

Jos postiluukustasi tipahtaa kutsu kokoukseen yhtiössä, josta olet vastikään myynyt asuntosi, toimitathan kutsun uudelle osakkeenomistajalle.

Kutsun ohessa on tuttuun tapaan valtakirjapohja, jonka täyttämällä voit valtuuttaa uuden osakkaan osallistumaan virallisesti kokoustilaisuuteen ja käyttämään äänioikeuttaan sen päätöksissä. Kiitos yhteistyöstä!

Mikä huoneistotietojärjestelmä?  

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen järjestelmä, joka kokoaa lakisääteisesti yhteen tiedot taloyhtiön osakesarjojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Tämä puolestaan parantaa tietojen luotettavuutta sekä sujuvoittaa asuntokauppaa ja siihen liittyvää luotonantoa. Tutustu tarkemmin tästä.

Tekninen isännöitsijä on taloyhtiön puolia pitävä rakennustekniikan ekspertti

Isännöintitoimistossa työskentelevä tekninen isännöitsijä on remonttikoordinaattori ja tietotuki, ”taloyhtiön tekninen selkäranka”, joka palvelee taloyhtiöitä isännöitsijän rinnalla. Mitä kaikkea tällaisen asiantuntijan työpöydälle käytännössä kuuluukaan? Ja mikä on tekemisen merkitys taloyhtiöille ja sen ihmisille? Teknisen isännöitsijän työnkuvasta ja tämän työpanoksen moninaisesta merkityksestä kertoo Arto Liiten, joka työskentelee kyseisessä roolissa Satakunnan alueen Oiva Isännöinnissä. Liitenin mukaan tekninen isännöitsijä on […]

Isännöinnille tulee rahanpesulain myötä uusia velvollisuuksia 

Jatkossa isännöinnin on tunnettava asiakkaansa ja seurattava pakotelistauksia. Asiakkaillemme muutos näkyy lähinnä vuosittain hallituksen jäsenille lähetettävinä tuntemiskyselyinä, joissa selvitetään, onko joku hallituksen jäsenistä poliittisesti vaikutusvaltainen. 

Oiva nyt myös turkulaisten saataville!

Oiva Isännöinti on ostanut turkulaisen Isännöintimestarit Oy:n koko osakekannan. Vuonna 2009 perustettu toimisto on tarjonnut isännöintipalveluita lähinnä Turun talousalueen taloyhtiölle. Turkuun laajentuminen kasvattaa Oivan toimistopaikkakuntien määrän jo 17:ään. Kaupan myötä Oivan toimistokartan pisteisiin lisätään uusi merkintä Turun kohdalle. Muut toimistopaikkakunnat ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Mäntsälä, Porvoo, Tampere, Nokia, Lahti, Pori, Rauma, Eura, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, […]