Taloyhtiöiden osakeluettelot viety huoneistotietojärjestelmään – käsittelypalvelun ruuhka voi vaikuttaa kevään yhtiökokouksiin

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän ruuhkautuminen saattaa vaikuttaa etenkin uusien osakkaiden arkeen: omistaja saa viralliset osakkaan oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on rekisteröity ja tieto siitä on välitetty myös Oivalle. Uusien omistusten käsittely Maanmittauslaitoksella saattaa tällä hetkellä kestää harmillisen pitkään, eli jopa 5-6 kuukautta ja osakekirjojen sähköistyksissä peräti kahdeksan kuukautta.

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän ruuhkautuminen saattaa vaikuttaa etenkin uusien osakkaiden arkeen: omistaja saa viralliset osakkaan oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on rekisteröity ja tieto siitä on välitetty myös Oivalle. Uusien omistusten käsittely Maanmittauslaitoksella saattaa tällä hetkellä kestää harmillisen pitkään, eli jopa 5-6 kuukautta ja osakekirjojen sähköistyksissä peräti kahdeksan kuukautta.

Oivan isännöimien taloyhtiöiden osakeluettelot on siirretty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Tietojen siirto edellyttää omistuksen rekisteröintiä kaikilta osakkeenomistajilta. Asialla ei ole kiire, jos huoneisto ei ole vaihtanut omistajaa. Rekisteröintiä ei myöskään kannatta ehdoin tahdoin kiirehtiä, ennen kuin Maanmittauslaitoksen ruuhkat helpottavat taas. 

Alla toimintaohjeita eri tilanteisiin.

Oletko uusi osakas taloyhtiössä?  

  1. Asuntokaupan jälkeen uuden sinun tulee hakea Maanmittauslaitokselta omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kaupasta. Kun Maanmittauslaitos on käsitellyt hakemuksesi, tieto kulkee automaattisesti myös Oiva isännöintiin.
  2. Huomaathan, että käsittelypalvelun ruuhkautuminen voi vaikuttaa uusien omistusten rekisteröintiin ja siten kohta koittavan kevään yhtiökokouksiin: saat osakkaan täydet oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on käsitelty Maanmittauslaitoksella ja tieto siitä on välitetty Oivalle. Toisin sanoen yhtiökokouksen osallistumisoikeus on lähtökohtaisesti aina niillä osakkailla, jotka ovat yhtiökokousta edeltävänä päivänä merkittynä osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin. Yhtiökokous voi silti sallia osallistumisesi kokoukseen, mutta äänestysoikeutta ei sinulla tässä tilanteessa silti ole.
  3. Huomaa myös, että mikäli omistajuutesi rekisteröinti on Maanmittauslaitoksella kesken, et voi todistaa oikeuttasi esimerkiksi kauppakirjalla. Jos haluat osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää myös äänestysoikeuttasi, tarvitset vanhalta osakkaalta valtakirjan.
  4. Voit myös pyytää Maanmittauslaitokselta hakemuksesi käsittelyn kiirehtimistä ja vedota lähestyvään yhtiökokoukseen. Pyyntö tulee tehdä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun. Me Oivalla emme pysty vaikuttamaan käsittelyaikoihin. 

Saitko kutsun kevään yhtiökokoukseen, vaikka olet myynyt asuntosi? 

Jos postiluukustasi tipahtaa kutsu kokoukseen yhtiössä, josta olet vastikään myynyt asuntosi, toimitathan kutsun uudelle osakkeenomistajalle.

Kutsun ohessa on tuttuun tapaan valtakirjapohja, jonka täyttämällä voit valtuuttaa uuden osakkaan osallistumaan virallisesti kokoustilaisuuteen ja käyttämään äänioikeuttaan sen päätöksissä. Kiitos yhteistyöstä!

Mikä huoneistotietojärjestelmä?  

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen järjestelmä, joka kokoaa lakisääteisesti yhteen tiedot taloyhtiön osakesarjojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Tämä puolestaan parantaa tietojen luotettavuutta sekä sujuvoittaa asuntokauppaa ja siihen liittyvää luotonantoa. Tutustu tarkemmin tästä.

Taloyhtiön budjetti – vinkit onnistuneeseen suunnitteluun

Taloyhtiön budjetti on yksi taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tärkeimmistä tehtävistä. Hyvin suunniteltu budjetti auttaa taloyhtiötä pysymään taloudellisesti tasapainossa ja varautumaan tuleviin korjauksiin ja ylläpitotarpeisiin. Lisäksi se luo turvallisuuden tunnetta asukkaille ja varmistaa, että kiinteistön arvo säilyy pitkällä aikavälillä. Miten aloittaa taloyhtiön budjetointi? Budjetointiprosessi alkaa aina tarkastamalla kuluvan vuoden taloustilanne. Mitä kuluja on syntynyt odotetusti, ja […]

PTS – Suunnitelmallinen taloyhtiön kunnossapito poistaa murheet tulevista remonteista

PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma antaa selkeän suunnan eikä tulevaisuuden remontteja tarvitse murehtia. Oletko taloyhtiön hallituksen jäsen tai osakas, ja mietit, mitä yllätyksiä seuraavat vuodet saattavat tuoda? Huolestuttaako, että kiinteistössä voi ilmetä yllättäviä korjaustarpeita, jotka aiheuttavat suuria, ennakoimattomia kustannuksia? Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) on ratkaisu näihin huoliin. Korjauskustannukset voivat kasvaa yllättäen, jos kiinteistön kuntoa ei […]

Isännöinti Luotsi osaksi Oiva Isännöintiä

Isännöinti Luotsi Oy osaksi Oiva Isännöintiä

Isännöinti Luotsi Oy on liittynyt osaksi Oiva Isännöintiä 2.9.2024.   Yritysosto vahvistaa Oiva Isännöinnin asemaa johtavana isännöintialan toimijana. Samalla se mahdollistaa jatkuvasti kehittyvien digitaalisten palveluiden tarjonnan laajentamisen ja vie koko alaa kohti asiakaslähtöisempiä ratkaisuja.   Isännöinti Luotsi on arvostettu ja hyvämaineinen yritys, joka tarjoaa ensiluokkaista palvelua, jossa henkilöstö- ja asiakaskokemus ovat tutkitusti erinomaisia. Isännöinti Luotsi on toiminut […]

Luovutamme verta työajalla

Verenluovutus työajalla – vastuullisuus osana Oiva Isännöinnin arkea

Verenluovutuksen salliminen työajalla on yksi esimerkki siitä, miten uudistamme yrityksen toimintatapoja, huomioimme työntekijöitä ja laitamme yhteiskunnallisen vastuun priolistalle. Nykyajan työelämässä työnantajien rooli vastuullisuuden edistäjinä korostuu entisestään. Yhä useampi työntekijä haluaa tuntea työnsä merkitykselliseksi ja saada myös työpaikaltaan tukea henkilökohtaiseen kasvuun ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Meille Oiva Isännöinnissä verenluovutuksen mahdollistaminen työaikana on osoitus siitä, että välitämme työntekijöidemme […]