Taloyhtiön vastuullisuus vaatii avointa viestintää
Siitä huolimatta, että maailma on tällä hetkellä sotien ja virusten värittämä, ovat vastuullisuus, ympäristöasiat ja niiden edistäminen tärkeämmässä roolissa kuin koskaan aikaisemmin. Miten sekä isännöitsijä että asukas voivat toimia vastuullisesti? Mitä ympäristöstä huolehtiminen merkitsee taloyhtiöissä?
Ensinnäkin avoimuus kaikessa tekemisessä on tärkeää. Isännöitsijäyhtiön on hyvä opastaa asukkaita siitä, miten jokaisella asukkaalla on omien tekojensa kautta mahdollisuus toimia vastuullisesti, on sitten kyse kierrätyksestä, energian käytöstä tai kanssakäymisestä muiden asukkaiden kanssa.
Taloyhtiössä tehtävät päätökset tulee aina tehdä läpinäkyvästi ja eettisesti oikein. Viestinnän lisääminen ja etenkin toimivat ja modernit digitaaliset kanavat tiedottamisessa tekevät siitä reaaliaikaista ja helposti lähestyttävää. On tärkeää luoda edellytykset sille, että kaikki taloyhtiöön liittyvät asiat ovat helposti saatavilla. Näin asiakkailla on ainakin teoreettinen mahdollisuus löytää kaikki tarvittava asumiseen liittyvä tieto nopeasti.
Ympäristöasiat tärkeässä roolissa
Vastuulliset ympäristön kuormitusta vähentävät valinnat ovat tärkeässä roolissa taloyhtiöiden päätöksissä ja toiminnassa. Korjaustoimenpiteissä tehdään energiatehokkaita päätöksiä, joiden ei välttämättä tarvitse olla kalliita ja mittavia. Ennen kuin taloyhtiössä päädytään esimerkiksi vaihtamaan lämmitysmuotoa, on hyvä kartoittaa, miten paljon hukkaenergiaa rakenteiden kautta muodostuu ja onko pelkästään niiden korjaamisen kautta mahdollista saada merkittäviä energiasäästöjä.
Isännöitsijän tulisi tiedottaa osakkaille vuosittain yhtiökokouksen yhteydessä kiinteistön lämmön-, veden- ja sähkönkulutuksesta. On myös tärkeää verrata ja analysoida energiankäyttötottumuksia ja sitä, miten kyseisen kiinteistön energiakulutus vertautuu muihin vastaavanlaisiin kiinteistöihin. Tulevaisuudessa olisi hienoa näyttää reaaliajassa energiankulutus kunkin taloyhtiön asukasportaalissa. Samalla tulisi nostaa esiin myös miten yksittäiset asukkaat voivat muuttaa omia käyttötottumuksiaan, jotta energiakulutus laskisi. Tämähän näkyy myös asukkaiden rahapusseissa.
Kierrätys helpompaa kuin koskaan aiemmin
Vielä kymmenen vuotta sitten moni tunki kaikki talousjätteensä yhteen muovipussiin sen enempää sitä miettimättä. Vaikka kierrättäminen oli jo silloin mahdollista, koskaan se ei ole ollut niin helppoa kuin nyt. Lähes kaikki taloyhtiöt mahdollistavat laajan kierrätyksen, jota varten on eri astiat metalli-, lasi-, muovi-, kartonki-, bio- ja sekajäteille.
Taloyhtiöiden tiedottamisessa muistutetaan jätteiden lajittelusta ja lajitteluohjeet ovat näkyvillä jätehuoneissa. Jätteiden tyhjennyskertojen riittävyyttä seurataan ja tarvittaessa tehdään aktiivisesti muutoksia.
Talkoot eivät ole kirosana
Vaikka moni kavahtaa sanaa talkoot, on se silti oiva tapa osallistaa asukkaita yhteiseen tekemiseen ja avata ymmärrystä taloyhtiön kunnosta ja kunnostustarpeista. Talkoissa asukkaat pääsevät tutustumaan toisiinsa, mikä vahvistaa myös yhteisöllisyyttä. Talkoissa jokaisella on mahdollisuus osallistua kiinteistön ylläpitoon ja niissä voi syntyä myös uusia oivalluksia siitä, miten tärkeää on pitää huolta omasta kodistaan ja ympäristöstään.
Vastuullisuus liittyy siis vahvasti isännöitsijän, taloyhtiön ja asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Isännöintitoimiston on hyvä olla tiiviisti mukana taloyhtiön vastuullisuusmatkassa, seurata uusimpia ympäristödirektiivejä ja reagoida niihin tarpeen mukaan. Isännöitsijän rooli on yhdessä taloyhtiön kanssa kehittää ja neuvoa vastuullisuusasioissa ja tarjota asukkaille ohjeita oikeaoppiseen kierrättämiseen.
Asukkaiden osallistaminen ja avoin tiedonjako taas auttaa heitä saamaan ymmärrystä siitä, miten tärkeää on yhdessä huolehtia, että kiinteistö on hyvässä kunnossa. Asukkaiden aito kiinnostus osallistua yhtiökokouksiin ja tutustua taloyhtiön tietoihin auttaa myös heitä tekemään vastuullisia valintoja asumiseen liittyen. Näin sekä asukas että isännöitsijä kulkevat samaan suuntaan. Tämähän vaikuttaa myös positiivisesti kiinteistön ja yksittäisten asuntojen arvon kehitykseen.
Toni Suorsa
Yksikön päällikkö, tekniset palvelut
Oiva Isännöinti Oy
Oiva Isännöinnille on myönnetty Avainlippu – merkki suomalaisesta työstä
Olemme ylpeitä voidessamme kertoa, että yrityksellemme on myönnetty Avainlippu-merkki tunnustuksena suomalaisesta palvelusta. Tämä arvostettu merkki kertoo, että olemme sitoutuneet toimimaan suomalaisilla arvoilla ja tarjoamaan laadukasta, vastuullista ja paikallista palvelua, joka tukee kotimaista työtä ja yhteiskuntaa. Mitä Avainlippu kertoo? Avainlippu on Suomalaisen Työn (entinen Suomalaisen Työn liitto) myöntämä merkki, joka tunnetaan luotettavuuden, vastuullisuuden ja kotimaisen työn […]
Oivalla pyydetään lapset mukaan töihin 22.11.
Myös Oivalla pyydetään lapset mukaan työpaikalle perjantaina 22.11. ❤️ Tämä päivä tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa perheystävällistä kulttuuria ja antaa tulevaisuuden työelämän ahertajille tilaisuuden tutustua aikuisten työntekoon ja oppia, mitä kaikkea erilaiset ammatit ja tehtävät pitävät sisällään. Lapset mukaan töihin -päivä tukee vahvasti organisaatiomme perheystävällisyyttä ja avoimuutta. Arvostamme tasapainoista arkea, ja yhdessä tekeminen niin kollegoiden kuin heidän […]
Taloyhtiön budjetti – vinkit onnistuneeseen suunnitteluun
Taloyhtiön budjetti on yksi taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tärkeimmistä tehtävistä. Hyvin suunniteltu budjetti auttaa taloyhtiötä pysymään taloudellisesti tasapainossa ja varautumaan tuleviin korjauksiin ja ylläpitotarpeisiin. Lisäksi se luo turvallisuuden tunnetta asukkaille ja varmistaa, että kiinteistön arvo säilyy pitkällä aikavälillä. Miten aloittaa taloyhtiön budjetointi? Budjetointiprosessi alkaa aina tarkastamalla kuluvan vuoden taloustilanne. Mitä kuluja on syntynyt odotetusti, ja […]
PTS – Suunnitelmallinen taloyhtiön kunnossapito poistaa murheet tulevista remonteista
PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma antaa selkeän suunnan eikä tulevaisuuden remontteja tarvitse murehtia. Oletko taloyhtiön hallituksen jäsen tai osakas, ja mietit, mitä yllätyksiä seuraavat vuodet saattavat tuoda? Huolestuttaako, että kiinteistössä voi ilmetä yllättäviä korjaustarpeita, jotka aiheuttavat suuria, ennakoimattomia kustannuksia? Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) on ratkaisu näihin huoliin. Korjauskustannukset voivat kasvaa yllättäen, jos kiinteistön kuntoa ei […]