Esittelyssä: Teemu Heikkinen, Oivan uusi energia-asiantuntija 

Joensuulainen Teemu Heikkinen aloitti syyskuussa Oiva Isännöinnin energia-asiantuntijana. Kesällä Karelia-ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi (AMK) valmistuneen Teemun juuret ovat syvällä Karjalan luonnossa.

– Olen sellainen rempseä, elämäniloinen, luonnosta ja liikunnasta nauttiva karjalainen mies. Tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja asioihin. 

Jääkiekkoa seuraavat voivat muistaa Teemun Joensuun Kiekko-Poikien pelinutusta Mestiksessä. Omaa unelmaansa kansainvälisistä kaukaloista hän pääsi toteuttamaan parin kauden ajan Unkarissa ja Ruotsissa. 

– Sitten totesin, että on aika miettiä, mikä minusta tulee isona. Parin vuoden ajan tutkailin eri koulutusvaihtoehtoja. Energia- ja ympäristötekniikkaa oli mahdollista opiskella Joensuussa, ja kun itsellä on aina ollut vahva halu tehdä hyvää luonnolle ja ympäristölle, ala ikään kuin valitsi minut, Teemu toteaa. 

Toki valintaan vaikuttivat myös työllistymisnäkymät. Viime vuosina energia- ja ympäristöasiat ovat olleet niin vahvasti esillä, että työpaikan löytyminen tältä sektorilta alkoi näyttää mahdolliselta ja houkuttelevalta. 

Oivan tarina innosti 

Opintojen lähestyessä loppusuoraa Teemu aktivoitui LinkedInissä, jossa on mahdollista optimoida omaa profiiliaan ja uratoiveitaan. 

– Alalla oli yllättävänkin paljon avoimia työpaikkoja. Etsin sellaista, johon haluaisin, ja Oiva nousi selvästi esiin. Yrityksestä ja sen suunnasta syntyi hyvä mielikuva. Oivan tarina on innostava ja kunnianhimoinen, yritys on riittävän iso ja tarjoaa siten sekä haasteita, tavoitteita että kehitysmahdollisuuksia. Halusin myös työn, jossa pääsee liikkumaan. Oivassa nämä asiat yhdistyivät. 

– Lopulta en edes hakenut muihin yrityksiin, vaan otin yhteyttä Jaakkoon ja siitä prosessi lähti käyntiin, Teemu kertoo. 

Opinnäytetyö avasi silmiä 

Teemu Heikkisen opinnäytetyön aihe on ”Kiinteistöjen lämmitysratkaisujen tutkiminen ja kannattavuuden tarkastelu”. 

– Halusin aiheen, joka on kiinnostava. Kun toimeksiantajan toiveet ja omat ajatukseni kohtasivat, palaset loksahtivat kohdalleen. Aihealuetta käsiteltiin opinnoissa usein, mutta työ itsessään opetti vielä paljon lisää. Sain paljon täydentävää tietoa, pääsin kontaktoimaan alan toimijoita ja heidän avullaan osaamiseni kasvoi vielä entisestään. 

Opinnäytetyössä Teemu vertaili kolmen erilaisen liikekiinteistön mahdollisuuksia korvata kaukolämpö taloudellisesti järkevällä tavalla jollain muulla lämmitysmuodolla. 

– Jokaiselle liikekiinteistöille saatiin vähintään yksi kannattava korvaava vaihtoehto, pienemmille kiinteistöille useita. Taloudellisesti investoinnit olisivat kannattavia, ja niillä olisi lisäksi vaikutusta kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kannattavuusarvioinneissa on huomioitava niin iso määrä muuttujia, että se oli itsellekin vähän yllätys. Silmät avautuivat lopullisesti opinnäytetyötä tehdessä. 

Oma tilanne kannattaa selvittää 

Oiva Isännöinti tarjoaa kaikille Oivan isännöimille taloyhtiöille Energiapalveluita. Taloyhtiön vuosittaisista käyttökustannuksista noin 40 prosenttia liittyy energiaan, joten säästö- ja kehityspotentiaalia on paljon. 

– Liikkeelle kannattaa lähteä nykytilanteen selvittämisestä. Se on ainoa keino päästä selville oman taloyhtiön tilanteesta. Ilman energiatodistusta tai eri vaihtoehtojen soveltuvuutta selvittävää energiakatselmusta on vaikea tehdä kovin pitkälle vieviä johtopäätöksiä energiatoimien kannattavuudesta, Teemu Heikkinen muistuttaa. 

Kun perustiedot ovat kasassa, voidaan tehdä energiatoimien kannattavuuslaskelmat ja laskea niiden vaikutukset CO2-päästöihin. Laskelmien perusteella selvitetään mahdollisuudet taloyhtiölle sopiviin ja järkeviin energiahankkeisiin. Samalla voidaan poissulkea ne vaihtoehdot, joilla ei saavuteta merkittävää hyötyä kustannuksiin nähden. 

Oiva Isännöinnin Energiapalvelut tekee asiakkailleen myös lämmitysmuotojen vertailulaskelmia sekä auttaa ARA-avustusten hakemisessa ja energiaremonttien kilpailuttamisessa, urakoiden johdossa ja valvonnassa sekä jälkilaskennoissa. 

– Energia-asioissa ei ole yksiselitteistä tapaa toimia oikein, vaan asioita pitää katsoa aina taloyhtiökohtaisesti. Energiaan liittyvillä asioilla on kuitenkin niin iso merkitys asumiskuluihin, että taloyhtiön hallituksen kannattaa kyllä panostaa asioiden selvittämiseen ja vaihtoehtojen tutkimiseen. Apua siihen on saatavissa asiaan perehtyneiltä asiantuntijoilta, Teemu Heikkinen sanoo. 

Vastikemaksuja seurattava nyt aktiivisesti

Taloyhtiöissä menot katetaan pääosin osakkailta perittävien vastikkeiden avulla. Vastikkeen maksaminen on yksi osakkaan tärkeimmistä lakisääteisistä velvollisuuksista.

Taloustilanteen kiristyessä ja korkojen noustessa myös maksuhäiriöt yleensä yleistyvät. Hallituksen ja isännöitsijän vastuulla on seurata tarkasti, että osakkaat huolehtivat tästä velvollisuudestaan. Mahdollisiin maksuhäiriöihin on puututtava tehokkaasti. Se edellyttää aktiivista vastikeseurantaa.

Hyvä taloyhtiöelämä yhä useamman ulottuville Satakunnassa

Oiva Isännöinti on ostanut OP Koti Länsi-Suomi Oy:n isännöintiliiketoiminnan. Yhtiö on tarjonnut isännöintipalveluita lähinnä Porin, Rauman ja Euran alueilla noin 400 taloyhtiölle.
Yrityskaupan myötä yhä useammalla satakuntalaisella on mahdollisuus hoitaa asumiseen liittyvät asiansa kätevästi digitaalisissa palvelukanavissa ja nauttia myös muista taloyhtiöelämää helpottavista arjen palveluista.

”Hyvä isännöitsijä päästää hallituksen helpommalla”

As Oy Jyväskylän Postimestarin hallituksen puheenjohtaja Eija Räikkönen miettii hetken ja huokaisee sitten syvään.

– Olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä asiat hoituvat isännöinnin toimesta melkein kuin itsestään. Hallituksen ja osakkaiden ei tarvitse murehtia taloyhtiön asioista. Vierestä olen saanut seurata myös toisenlaisia kokemuksia.

”Hyvän isännöitsijän syvä näkemys asioista paistaa läpi”

Tamperelaisen Asunto Oy Amurinhakan hallituksen puheenjohtaja Vesa Hakala tietää, että maailman rajusti muuttuessa isännöintikin törmää koko ajan uusiin haasteisiin.

– Asiantuntemus ja syvä näkemys paistaa silloin läpi. Isännöitsijällä on tärkeä rooli hyvän taloyhtiöelämän rakentamisessa, Hakala sanoo.