2.3.2023

Huijausviestejä liikkeellä – ole tarkkana

Tällä hetkellä on liikkeellä vuokralla asuviin kohdistuneita huijausviestejä, joissa muistutetaan maksamattomasta maksusta.

Me Oiva Isännöinniltä emme koskaan lähetä asiakkaillemme tekstiviestejä tai sähköposteja, joiden sisällössä pyydämme asiakasta kirjautumaan palveluun linkin kautta, jättämään maksutietoja tai ohjeista maksamaan rahaa erilliselle tilille. Emme myöskään ilmoita muutoksista pelkästään tekstiviestitse, vaan esimerkiksi mahdolliset maksutietojen muutokset tiedotetaan aina virallisesti laskutustietoineen.

Mikäli olet saanut mahdollisen huijausviestin esimerkiksi tekstiviestillä, poista viesti avaamatta sitä. Jos kuitenkin olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä laitteeseesi haittaohjelman.

 

Yleistä huijausviesteistä

Huijausviesti on viesti, joka näyttää uskottavalta, mutta jonka tarkoitus on haitallinen. Huijausviestin lähettäjä pyrkii siihen, että vastaanottaja tekisi jotain lähettäjälle hyödyllistä ja vastaanottajalle vahingollista. Lähettäjää toivoo esimerkiksi, että vastaanottaja klikkaisi viestissä olevia haitallisia linkkejä, antaisi luottokorttitietoja tai ohjaisi maksun väärään paikkaan.

Viestin lähettäjän osoite on usein muokattu näyttämään luotettavalta ja voi vaikuttaa siltä kuin lähettäjä olisi esimerkiksi tuttu yritys, puhelinoperaattori, sähköpostipalvelu, postinjakeluyritys, verkkokauppa tai päivittäistavarakauppa. Viesti voi olla naamioitu myös niin, että se näyttää pankin tai viranomaisen lähettämältä. Huijausviestejä on liikkeellä esimerkiksi sähköpostitse, sosiaalisen median kanavissa, tekstiviestinä ja pikaviestipalveluissa.

 

Miten tulisi toimia, jos olet saanut huijausviestin tai epäilet saaneesi huijausviestin?

  1. Viesti on syytä tuhota välittömästi. Viestissä olevia linkkejä ei kannata avata.
  2. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla omaan pankkiin tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  3. Jos olet erehtynyt antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  4. Jos olet tehnyt maksun viestin tietojen mukaan, tee välittömästi rikosilmoitus poliisille sekä petosperusteinen maksunpalautuspyyntö omaan pankkiisi, jotta maksamiesi rahojen siirto eteenpäin olisi mahdollista estää.
Kaikki uutiset

Sähkömarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on jatkunut jo kuukausia, eikä tulevasta ole varmuutta. Uuden sähkösopimuksen solmiminen tässä tilanteessa voi kuulostaa pelottavalta tehtävältä. Kohonnut sähkön hinta näkyy taloyhtiöiden taloudessa, mutta tulevan hintakehityksen ennustaminen on vaikeaa ja sitoutumisen oikeaa aikaväliä on lähes mahdoton ennustaa. Minkälainen sähkösopimus siis kannattaisi tehdä?

Tällä hetkellä on liikkeellä vuokralla asuviin kohdistuneita huijausviestejä, joissa muistutetaan maksamattomasta maksusta.

Taloyhtiöissä valmistaudutaan kevään yhtiökokouksiin poikkeuksellisten haasteiden edessä. Kustannusten nousu, inflaatio, korkopaineet ja epävarmuus tulevasta aiheuttavat ylimääräisiä pohdintoja valmisteluja tekeville hallituksille.
Oivan asiantuntijat kirjasivat hallitusten avuksi 6 kohdan listan asioista, jotka ovat ajankohtaisia taloyhtiöiden vuoden 2023 arjessa.