Huijausviestejä liikkeellä – ole tarkkana

Tällä hetkellä on liikkeellä vuokralla asuviin kohdistuneita huijausviestejä, joissa muistutetaan maksamattomasta maksusta.

Me Oiva Isännöinniltä emme koskaan lähetä asiakkaillemme tekstiviestejä tai sähköposteja, joiden sisällössä pyydämme asiakasta kirjautumaan palveluun linkin kautta, jättämään maksutietoja tai ohjeista maksamaan rahaa erilliselle tilille. Emme myöskään ilmoita muutoksista pelkästään tekstiviestitse, vaan esimerkiksi mahdolliset maksutietojen muutokset tiedotetaan aina virallisesti laskutustietoineen.

Mikäli olet saanut mahdollisen huijausviestin esimerkiksi tekstiviestillä, poista viesti avaamatta sitä. Jos kuitenkin olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä laitteeseesi haittaohjelman.

Yleistä huijausviesteistä

Huijausviesti on viesti, joka näyttää uskottavalta, mutta jonka tarkoitus on haitallinen. Huijausviestin lähettäjä pyrkii siihen, että vastaanottaja tekisi jotain lähettäjälle hyödyllistä ja vastaanottajalle vahingollista. Lähettäjää toivoo esimerkiksi, että vastaanottaja klikkaisi viestissä olevia haitallisia linkkejä, antaisi luottokorttitietoja tai ohjaisi maksun väärään paikkaan.

Viestin lähettäjän osoite on usein muokattu näyttämään luotettavalta ja voi vaikuttaa siltä kuin lähettäjä olisi esimerkiksi tuttu yritys, puhelinoperaattori, sähköpostipalvelu, postinjakeluyritys, verkkokauppa tai päivittäistavarakauppa. Viesti voi olla naamioitu myös niin, että se näyttää pankin tai viranomaisen lähettämältä. Huijausviestejä on liikkeellä esimerkiksi sähköpostitse, sosiaalisen median kanavissa, tekstiviestinä ja pikaviestipalveluissa.

Miten tulisi toimia, jos olet saanut tai epäilet saaneesi huijausviestin?

  1. Viesti on syytä tuhota välittömästi. Viestissä olevia linkkejä ei kannata avata.
  2. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla omaan pankkiin tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  3. Jos olet erehtynyt antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  4. Jos olet tehnyt maksun viestin tietojen mukaan, tee välittömästi rikosilmoitus poliisille sekä petosperusteinen maksunpalautuspyyntö omaan pankkiisi, jotta maksamiesi rahojen siirto eteenpäin olisi mahdollista estää.

Oivalluksia&Oppaita

Hei asukas tai hallituslainen! Tilaa parhaat vinkit sujuvaan taloyhtiöelämään suoraan sähköpostiisi.

Nyt on toimittava nopeasti – ARA:n tuet supistumassa merkittävästi 

Energiahankkeisiin valtion tukea haluavien taloyhtiöiden on nyt syytä olla ripeitä. Hallituksen ajamista säästötoimenpiteistä johtuen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tukimuotoja ollaan karsimassa merkittävästi. Esimerkiksi energia- ja kaukolämpöavustuksia ei enää ensi vuonna myönnetä. Sama koskee sähköautojen latauspaikka-avustuksia, joita on tälle vuodelle haettu jo enemmän kuin määrärahoja on käytettävissä.

Hissi- ja esteettömyysavustuksia, iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjausavustuksia sekä kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluavustuksia myönnetään jatkossakin, mutta ensi vuoden talousarvioon varattu summa on vain 9,5 miljoonaa euroa.

Jussi Niemelä ottaa vetovastuun Oivassa

Oiva Isännöinnin uutena toimitusjohtajana aloittaa 1.10.2023 Jussi Niemelä.

Viimeiset reilut kaksi vuotta hän on ollut DEN Group Oy:n toimitusjohtaja. Aiemmin Niemelä on työskennellyt muun muassa Delete- ja Kotikatu-konsernien toimitusjohtajana. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus pääomasijoittajaomisteisten yhtiöiden kasvattamisesta ja johtamisesta.

Isännöitsijän vaihdon ei pidä rasittaa hallitusta

Isännöitsijän valinta on taloyhtiön hallituksen tärkein yksittäinen tehtävä. Hyvä isännöinti pitää huolen, että taloyhtiöelämä luistaa ja kiinteistöjen arvo kukoistaa. Huonoa isännöintiä ei tarvitse sietää, vaan kannattaa etsiä uusi kumppani.