Huijausviestejä liikkeellä – ole tarkkana

Tällä hetkellä on liikkeellä vuokralla asuviin kohdistuneita huijausviestejä, joissa muistutetaan maksamattomasta maksusta.

Me Oiva Isännöinniltä emme koskaan lähetä asiakkaillemme tekstiviestejä tai sähköposteja, joiden sisällössä pyydämme asiakasta kirjautumaan palveluun linkin kautta, jättämään maksutietoja tai ohjeista maksamaan rahaa erilliselle tilille. Emme myöskään ilmoita muutoksista pelkästään tekstiviestitse, vaan esimerkiksi mahdolliset maksutietojen muutokset tiedotetaan aina virallisesti laskutustietoineen.

Mikäli olet saanut mahdollisen huijausviestin esimerkiksi tekstiviestillä, poista viesti avaamatta sitä. Jos kuitenkin olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä laitteeseesi haittaohjelman.

Yleistä huijausviesteistä

Huijausviesti on viesti, joka näyttää uskottavalta, mutta jonka tarkoitus on haitallinen. Huijausviestin lähettäjä pyrkii siihen, että vastaanottaja tekisi jotain lähettäjälle hyödyllistä ja vastaanottajalle vahingollista. Lähettäjää toivoo esimerkiksi, että vastaanottaja klikkaisi viestissä olevia haitallisia linkkejä, antaisi luottokorttitietoja tai ohjaisi maksun väärään paikkaan.

Viestin lähettäjän osoite on usein muokattu näyttämään luotettavalta ja voi vaikuttaa siltä kuin lähettäjä olisi esimerkiksi tuttu yritys, puhelinoperaattori, sähköpostipalvelu, postinjakeluyritys, verkkokauppa tai päivittäistavarakauppa. Viesti voi olla naamioitu myös niin, että se näyttää pankin tai viranomaisen lähettämältä. Huijausviestejä on liikkeellä esimerkiksi sähköpostitse, sosiaalisen median kanavissa, tekstiviestinä ja pikaviestipalveluissa.

Miten tulisi toimia, jos olet saanut tai epäilet saaneesi huijausviestin?

  1. Viesti on syytä tuhota välittömästi. Viestissä olevia linkkejä ei kannata avata.
  2. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla omaan pankkiin tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  3. Jos olet erehtynyt antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  4. Jos olet tehnyt maksun viestin tietojen mukaan, tee välittömästi rikosilmoitus poliisille sekä petosperusteinen maksunpalautuspyyntö omaan pankkiisi, jotta maksamiesi rahojen siirto eteenpäin olisi mahdollista estää.

Oivalluksia&Oppaita

Hei asukas tai hallituslainen! Tilaa parhaat vinkit sujuvaan taloyhtiöelämään suoraan sähköpostiisi.

Tekninen isännöitsijä on taloyhtiön puolia pitävä rakennustekniikan ekspertti

Isännöintitoimistossa työskentelevä tekninen isännöitsijä on remonttikoordinaattori ja tietotuki, ”taloyhtiön tekninen selkäranka”, joka palvelee taloyhtiöitä isännöitsijän rinnalla. Mitä kaikkea tällaisen asiantuntijan työpöydälle käytännössä kuuluukaan? Ja mikä on tekemisen merkitys taloyhtiöille ja sen ihmisille? Teknisen isännöitsijän työnkuvasta ja tämän työpanoksen moninaisesta merkityksestä kertoo Arto Liiten, joka työskentelee kyseisessä roolissa Satakunnan alueen Oiva Isännöinnissä. Liitenin mukaan tekninen isännöitsijä on […]

Taloyhtiöiden osakeluettelot viety huoneistotietojärjestelmään – käsittelypalvelun ruuhka voi vaikuttaa kevään yhtiökokouksiin

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän ruuhkautuminen saattaa vaikuttaa etenkin uusien osakkaiden arkeen: omistaja saa viralliset osakkaan oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on rekisteröity ja tieto siitä on välitetty myös Oivalle. Uusien omistusten käsittely Maanmittauslaitoksella saattaa tällä hetkellä kestää harmillisen pitkään, eli jopa 5-6 kuukautta ja osakekirjojen sähköistyksissä peräti kahdeksan kuukautta. Oivan isännöimien taloyhtiöiden osakeluettelot on siirretty Maanmittauslaitoksen […]

Isännöinnille tulee rahanpesulain myötä uusia velvollisuuksia 

Jatkossa isännöinnin on tunnettava asiakkaansa ja seurattava pakotelistauksia. Asiakkaillemme muutos näkyy lähinnä vuosittain hallituksen jäsenille lähetettävinä tuntemiskyselyinä, joissa selvitetään, onko joku hallituksen jäsenistä poliittisesti vaikutusvaltainen. 

Oiva nyt myös turkulaisten saataville!

Oiva Isännöinti on ostanut turkulaisen Isännöintimestarit Oy:n koko osakekannan. Vuonna 2009 perustettu toimisto on tarjonnut isännöintipalveluita lähinnä Turun talousalueen taloyhtiölle. Turkuun laajentuminen kasvattaa Oivan toimistopaikkakuntien määrän jo 17:ään. Kaupan myötä Oivan toimistokartan pisteisiin lisätään uusi merkintä Turun kohdalle. Muut toimistopaikkakunnat ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Mäntsälä, Porvoo, Tampere, Nokia, Lahti, Pori, Rauma, Eura, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, […]