”Hyvä isännöitsijä päästää hallituksen helpommalla”

As Oy Jyväskylän Postimestarin hallituksen puheenjohtaja Eija Räikkönen miettii hetken ja huokaisee sitten syvään.

– Olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä asiat hoituvat isännöinnin toimesta melkein kuin itsestään. Hallituksen ja osakkaiden ei tarvitse murehtia taloyhtiön asioista. Vierestä olen saanut seurata myös toisenlaisia kokemuksia.

Vehkakujalla sijaitseva yhtiö on valmistautumassa ensi vuonna pidettävään kymmenvuotistarkastukseen. Talousarviossa on varauduttu oman rakennuskonsultin käyttöön.

– Yhtiössä ei ole ollut mitään ongelmia eikä isompia korjaustarpeita. Ihmettelen kovasti, jos sellaisia nyt löytyisi, hallituksen puheenjohtaja Eija Räikkönen sanoo.

Postimestari on 8-kerroksinen rakennus, jossa on 48 asuntoa. Asukkaina on opiskelijoista lapsiperheisiin ja keski-ikäisistä ikäihmisiin. Osa asunnoista on sijoittajien omistuksessa.

– Yhtiön sijainti on erinomainen. Itse asun puoliksi Raumalla, jossa on perheemme koti. Jyväskylässä olen työni vuoksi viikon–kaksi joka kuukausi, yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopistossa toimiva Räikkönen kertoo.

Erityistä kiitosta saavat aivan vieressä olevat lähipalvelut sekä hyvät julkisen liikenteen yhteydet.

– Syksyllä minulla tulee yksitoista vuotta täyteen yliopistolla. Koko sen ajan minulla on ollut täällä asunto. Tällä puolella kaupunkia en ole asunut ennen, mutta tämä oli sijoitusmielessäkin minusta hyvä vaihtoehto siltä varalta, että alun perin määräaikainen työsuhteeni olisi päättynyt. Enkä ole pettynyt. Tämä on tosi kiva yhtiö, jossa olen viihtynyt erinomaisesti.

Hallituksessa alusta asti

Eija Räikkönen on toiminut yhtiön hallituksessa alusta asti. Nyt on menossa toinen tilikausi puheenjohtajana.

– Ajattelin, että olisi ihan kiva kokeilla, millaista taloyhtiön hallitustyöskentely on. Puolisoni oli ollut vastaavassa tehtävässä ja kannusti lähtemään mukaan. Hallituksessa näkee taloyhtiön arjen ihan eri tavalla.

– Olen oppinut paljon, mutta vieläkin on paljon opittavaa. Meillä on sillä tavalla onnekas tilanne, että entinen puheenjohtaja on eläkkeelle jäänyt rakennusmestari, joka on ollut vastaavana mestarina rakentamassa näitä taloja. Hän tuntee jokaisen nurkan. Myytyään oman asuntonsa pois hän totesi, että puheenjohtajuus olisi varmasti hyvä siirtää jollekin talossa asuvalle, Eija Räikkönen kertoo.

Yhtiön kolmehenkinen hallitus saa puheenjohtajaltaan lämpimät kiitokset.

– Meillä on todella hyvähenkinen porukka. Kun laitan sähköpostilla ryhmäämme jonkun kysymyksen, vastaukset tulevat tosi nopeasti.

Myös isännöitsijän kanssa yhteydenpito tapahtuu pääasiassa viestejä vaihtaen.

– Meillä ei ole ollut mitään isompia ongelmia, jotka olisivat vaatineet jatkuvaa tiivistä yhteydenpitoa.

Koosta on hyötyä

Jyväskylän Postimestarin isännöinti on ollut samalla Oivaan liittyneellä toimistolla alusta asti.

– Ei meillä ole ollut tarvetta edes harkita vaihtoa. Isännöitsijä on vaihtunut pari kertaa, mutta kaikkien kanssa asiat ovat hoituneet. Isomman toimiston etuna on, että asiat järjestyvät, vaikka niistä vastaavat henkilöt vaihtuisivat elämäntilanteiden muuttuessa. Ei olla yhden ihmisen varassa, Eija Räikkönen sanoo.

Muutos Oivan tiimiin ei vaikuttanut isännöinnin toimintaan muutoin kuin hallituksen käytettävissä olevien digitaalisten työkalujen uudistumisena. Muuten hommat jatkuivat entiseen tapaan.

– Ainakin tässä tehtävässä on oppinut ymmärtämään hyvän isännöinnin merkityksen. Isännöitsijä kuitenkin istuu ison kirstun päällä. Meillä yhtiön taloustilanne on hyvä, ja sitä on hoidettu järkevästi ja suunnitelmallisesti. Olemme muun muassa keränneet systemaattisesti varastoon pientä puskuria mahdollisia yllättäviä menoja varten.

Yhtiön seuraavatkin vuoden näyttävät vielä rauhallisilta. Isoihin remontteihin ei lähivuosina ole tarvetta. Korttelissa on muutaman ympärillä olevan taloyhtiön omistava pysäköintiyhtiö, joka vastaa muun muassa piha-alueiden hoidosta ja kunnossapidosta. Taloyhtiöiden vastuulle jäävät puhtaasti omat kiinteistöt ja niiden ylläpito.

Korkojen nousu muutti suunnitelmia

Hoitovastikkeen osalta Postimestarilla ei ollut tällekään vuodelle suuria korotuspaineita. Osaltaan tämä oli myös Oivan ansiota, sillä oikeaan aikaan kilpailutettu sähkösopimus piti kuluja kurissa. Korkojen nousu sen sijaan pakotti Postimestarinkin osakkaat kokoontumaan ylimääräiseen yhtiökokoukseen viime vuoden lopulla.

– Yhtiöllä on sen verran iso laina, että rahoitusvastikkeeseen jouduttiin tekemään melko iso korotus. Aika moni osakas päätti maksaa lopun yhtiölainaosuudestaan kerralla pois. Niin mekin teimme. Aiemmin siihen ei ollut nollakorkotason aikana tarvetta, mutta nyt oli järkevä toimia näin, Eija Räikkönen tuumii.

– Ilman tätä päätöstä kokonaisvastikkeemme olisi noussut kolmanneksella. Kaikki tiesivät, että vaihtoehtoja ei ole, joten yhtiökokouksessa asia oli aika nopeasti käsitelty.

Vastikemaksuja seurattava nyt aktiivisesti

Taloyhtiöissä menot katetaan pääosin osakkailta perittävien vastikkeiden avulla. Vastikkeen maksaminen on yksi osakkaan tärkeimmistä lakisääteisistä velvollisuuksista.

Taloustilanteen kiristyessä ja korkojen noustessa myös maksuhäiriöt yleensä yleistyvät. Hallituksen ja isännöitsijän vastuulla on seurata tarkasti, että osakkaat huolehtivat tästä velvollisuudestaan. Mahdollisiin maksuhäiriöihin on puututtava tehokkaasti. Se edellyttää aktiivista vastikeseurantaa.

Hyvä taloyhtiöelämä yhä useamman ulottuville Satakunnassa

Oiva Isännöinti on ostanut OP Koti Länsi-Suomi Oy:n isännöintiliiketoiminnan. Yhtiö on tarjonnut isännöintipalveluita lähinnä Porin, Rauman ja Euran alueilla noin 400 taloyhtiölle.
Yrityskaupan myötä yhä useammalla satakuntalaisella on mahdollisuus hoitaa asumiseen liittyvät asiansa kätevästi digitaalisissa palvelukanavissa ja nauttia myös muista taloyhtiöelämää helpottavista arjen palveluista.

Esittelyssä: Teemu Heikkinen, Oivan uusi energia-asiantuntija 

Joensuulainen Teemu Heikkinen aloitti syyskuussa Oiva Isännöinnin energia-asiantuntijana. Kesällä Karelia-ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi (AMK) valmistuneen Teemun juuret ovat syvällä Karjalan luonnossa.

”Hyvän isännöitsijän syvä näkemys asioista paistaa läpi”

Tamperelaisen Asunto Oy Amurinhakan hallituksen puheenjohtaja Vesa Hakala tietää, että maailman rajusti muuttuessa isännöintikin törmää koko ajan uusiin haasteisiin.

– Asiantuntemus ja syvä näkemys paistaa silloin läpi. Isännöitsijällä on tärkeä rooli hyvän taloyhtiöelämän rakentamisessa, Hakala sanoo.