Isännöitsijän vaihdon ei pidä rasittaa hallitusta

Isännöitsijän valinta on taloyhtiön hallituksen tärkein yksittäinen tehtävä. Hyvä isännöinti pitää huolen, että taloyhtiöelämä luistaa ja kiinteistöjen arvo kukoistaa. Huonoa isännöintiä ei tarvitse sietää, vaan kannattaa etsiä uusi kumppani.

Isännöitsijän vaihtoon liittyy paljon harhaluuloja. Taloyhtiöiden hallituksissa voi olla vahva usko, että vaihtoprosessi on työläs, raskas ja vaatii hallitukselta paljon osaamista.

Voi se joskus näin ollakin, mutta pääsääntöisesti isännöitsijän vaihdossa hallituksen tehtäväksi jää isännöintitarjousten pyytäminen, niiden vertailu sekä yhteisen näkemyksen löytäminen ja uuden isännöitsijätoimiston valinta. Ainakin Oivalla taloyhtiön hallituksen tekemän päätöksen jälkeen siirto viedään maaliin hallitusta turhaan rasittamatta.

Käytännön toimet, kuten edellisen isännöintisopimuksen irtisanominen, taloyhtiön arkistomateriaalien nouto ja läpikäynti, vaihdosta tiedottaminen osakkaille ja huoltoyhtiölle, maksuliikenteen siirto sekä erilaiset osoitemuutokset, hoidetaan Oivan tiimin taholta taloyhtiön valtuutuksella.

Valinta on hallituksen tärkein tehtävä

Isännöitsijän vaihto voi tulla taloyhtiössä ajankohtaiseksi monestakin eri syystä. Usein vaihto voi olla tarpeen, koska taloyhtiö ei saa haluamaansa ja omiin tarpeisiinsa sopivaa palvelua.

Eniten hallitus tarvitsee osaamista ennen varsinaista isännöitsijän vaihtoa. Hallituksen on hyvä käydä syvällinen keskustelu siitä, mitä taloyhtiö isännöinniltä haluaa ja tarvitsee. Jos palvelu ei ole ollut taloyhtiön tarpeiden mukainen, vanha isännöintisopimus on syytä käydä tarkasti läpi. Taloyhtiön toiveiden mahdollisimman tarkka yksilöinti ja kirjaaminen tarjouspyyntöön on ehkä isännöinnin vaihtoon tähtäävien toimien tärkein vaihe. Osaava hallitus laatii tarjouspyynnön, johon ei jää tulkinnanvaraa, ja tarjoukset ovat keskenään vertailukelpoisia.

Isännöinti on vahvaa yhteistyötä niin palvelua tarjoavan tiimin kuin sitä ostavan taloyhtiöhallinnon kesken. Ennen lopullista valintaa ja sitä seuraavaa isännöitsijän vaihtoa kannattaakin käydä vielä yksilöidyt keskustelut parhaiden ehdokkaiden kanssa. Niissä voidaan sopia yksityiskohtaisesti taloyhtiön tarvitsemista palveluista ja periaatteista, joita isännöintisopimukseen kirjataan. Samalla hallitus saa tunteen siitä osaamisen ja vuorovaikutuksen tasosta, jota palveluntarjoajat toiminnallaan henkivät.

Katseet samaan suuntaan

Kun päätös on tehty ja uusi isännöitsijä on vienyt siirron suunnitelmallisesti maaliin, on aika kääriä hihat. Avoin vuorovaikutus, yhteiset tavoitteet ja haluttuun suuntaan vievät toimet ovat avainasioita hyvään ja huolettomaan taloyhtiöelämään.

Kysy lisää Oivan tarjoamasta sujuvasta taloyhtiöelämästä ja pyydä tarjous teidän yhtiöllenne räätälöidystä isännöinnistä:

Tomi Taanila, tomi.taanila@oi.fi

Nyt on toimittava nopeasti – ARA:n tuet supistumassa merkittävästi 

Energiahankkeisiin valtion tukea haluavien taloyhtiöiden on nyt syytä olla ripeitä. Hallituksen ajamista säästötoimenpiteistä johtuen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tukimuotoja ollaan karsimassa merkittävästi. Esimerkiksi energia- ja kaukolämpöavustuksia ei enää ensi vuonna myönnetä. Sama koskee sähköautojen latauspaikka-avustuksia, joita on tälle vuodelle haettu jo enemmän kuin määrärahoja on käytettävissä.

Hissi- ja esteettömyysavustuksia, iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjausavustuksia sekä kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluavustuksia myönnetään jatkossakin, mutta ensi vuoden talousarvioon varattu summa on vain 9,5 miljoonaa euroa.

Jussi Niemelä ottaa vetovastuun Oivassa

Oiva Isännöinnin uutena toimitusjohtajana aloittaa 1.10.2023 Jussi Niemelä.

Viimeiset reilut kaksi vuotta hän on ollut DEN Group Oy:n toimitusjohtaja. Aiemmin Niemelä on työskennellyt muun muassa Delete- ja Kotikatu-konsernien toimitusjohtajana. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus pääomasijoittajaomisteisten yhtiöiden kasvattamisesta ja johtamisesta.

Läpinäkyvä hinnoittelu taklaa yllätykset

Kiinteistöliiton vuoden 2023 isännöintipalkkioita koskeva tutkimus vahvisti, että isännöinnin hinnoittelussa on isojakin eroja. Samassa tutkimuksessa taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat arvioivat, että sopimussisältöjen ja hinnoittelun selkeys on aiemmasta heikentynyt.

Oivan toiminta perustuu kaikilta osin läpinäkyvyyteen, myös hinnoittelussa.