Jussi Niemelä ottaa vetovastuun Oivassa

Oiva Isännöinnin uutena toimitusjohtajana aloittaa 1.10.2023 Jussi Niemelä.

Viimeiset reilut kaksi vuotta hän on ollut DEN Group Oy:n toimitusjohtaja. Aiemmin Niemelä on työskennellyt muun muassa Delete- ja Kotikatu-konsernien toimitusjohtajana. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus pääomasijoittajaomisteisten yhtiöiden kasvattamisesta ja johtamisesta.

Oiva on tullut hänelle viimeisen vuoden aikana tutuksi hallitusjäsenyyden kautta. Niemelä luopuu hallitustehtävästä aloittaessaan uudessa roolissa.

– Tietyllä tasolla Oiva on minulle entuudestaan tuttu yhtiö, mutta totta kai maailma näyttää erilaiselta hallituksesta käsin kuin operatiivisen vastuun näkökulmasta. Toimintaan perehtyminen on aloitettava alusta, uusi toimitusjohtaja toteaa.

Niemelän silmin Oivan alkumetrit ovat edenneet suunnitellusti.

– Oiva on toimialan moderni ja raikas toimija, jolla on kirkas kasvustrategia. Paljon on vielä toki tekemistä. Sen lisäksi, että hoidamme perustehtävät hyvin ja sovitusti, meidän on kyettävä tarjoamaan sen päälle vielä uusia asioita viedäksemme koko toimialaa eteenpäin.

Tehtävänä auttaa muita onnistumaan

Oivan kasvu on tehty henkilöstön, johdon ja omistajien uutteralla työllä. Jussi Niemelä lähtee uteliaana ja innostuneena perehtymään tarkemmin toiminnan yksityiskohtiin.

– Tulen kyselemään, haastamaan ja keskustelemaan. Miksi-kysymys toistuu varmasti useita kertoja. Sellaista, mikä ei ole rikki, ei kannata lähteä korjaamaan. Asioiden katsominen uudella näkökulmalla voi kuitenkin tuoda esiin asioita, joilla voimme entisestään kehittää niin asiakas- kuin työntekijäkokemustakin, Niemelä sanoo.

– Tykkään avoimesta ja rehellisestä toiminnasta, jossa asioista voidaan puhua niiden oikeilla nimillä. Minua on kuvattu vaativaksi, mutta reiluksi johtajaksi. Tärkein tehtäväni on kuitenkin auttaa muita onnistumaan omissa tehtävissään. Pidän itseäni sparraavana johtajana.

Kasvu-uralla pysyminen ei ole itsestäänselvyys.

– Töitä sen eteen on tehtävä jatkuvasti myös tulevaisuudessa. Asioita on tapahduttava, että kasvuvauhti pysyy yllä. Olen liikkeissäni aika nopea, joten vauhtia on varmaan luvassa tässäkin tehtävässä, Niemelä hymyilee.

Luottamus on ansaittava

Taloyhtiömaailma on Niemelälle entuudestaan tuttu aiemmista tehtävistään. Lisäksi hän on toiminut yli 20 vuoden ajan eri asunto-osakeyhtiöiden hallituksissa.

– Olen koko ikäni asunut kerrostaloissa ja tunnen sen maailman. Isännöinnillä on tässä arvoketjussa erittäin iso rooli. Isännöinti on paljon vartijana edustaessaan taloyhtiön osakkaita ja asukkaita. Luottamus on ansaittava joka päivä täysin avoimella toiminnalla, Niemelä toteaa.

– Alalla on selkeä tarve tuoda toimintaan uusia asioita digitalisaatiota eri tavoin hyödyntäen. Oivassa on jo tehty paljon, mutta toki myös muut toimijat pohtivat näitä asioita. Haluamme kuitenkin pitää kiinni johtavan toimijan asemastamme ja viedä asioita eteenpäin vauhdikkaasti.

Integraatioissa oltava viisautta

Oivan tiimiin on liittynyt matkan varrella useita eri puolilla Suomea toimivia alan ykköstoimijoita. Paikallisuudesta ei ole haluttu missään vaiheessa tinkiä.

– Integraatiossa on oltava valtavasti viisautta. Asioita ei pidä tehdä pääkonttorista sanellen, vaan eri toimijoiden kanssa yhdessä keskustellen. On ymmärrettävä, että Suomessa on erilaisia kulttuureja ja toimintatapoja, joita on kunnioitettava. Meidän on yhdessä alueellisesti mietittävä, mitkä asiat toimivat ja mistä kannattaa pitää kiinni, Jussi Niemelä sanoo.

– Sitten on myös asioita, joissa toimintatapoja yhtenäistämällä saavutetaan kaikkia osapuolia hyödyttäviä asioita.

Oleellista on ymmärtää, että kaikki viisaus ei asu pääkonttorissa.

– Monesti ostajakin voi oppia paljon uutta, kun on avoin mieli ja asioista keskustellaan yhdessä. Ratkaisuja tehdessä saavutettava hyöty on avainasemassa.

Isännöinnille tulee rahanpesulain myötä uusia velvollisuuksia 

Jatkossa isännöinnin on tunnettava asiakkaansa ja seurattava pakotelistauksia. Asiakkaillemme muutos näkyy lähinnä vuosittain hallituksen jäsenille lähetettävinä tuntemiskyselyinä, joissa selvitetään, onko joku hallituksen jäsenistä poliittisesti vaikutusvaltainen. 

Oiva nyt myös turkulaisten saataville!

Oiva Isännöinti on ostanut turkulaisen Isännöintimestarit Oy:n koko osakekannan. Vuonna 2009 perustettu toimisto on tarjonnut isännöintipalveluita lähinnä Turun talousalueen taloyhtiölle. Turkuun laajentuminen kasvattaa Oivan toimistopaikkakuntien määrän jo 17:ään. Kaupan myötä Oivan toimistokartan pisteisiin lisätään uusi merkintä Turun kohdalle. Muut toimistopaikkakunnat ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Mäntsälä, Porvoo, Tampere, Nokia, Lahti, Pori, Rauma, Eura, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, […]

Vastikemaksuja seurattava nyt aktiivisesti

Taloyhtiöissä menot katetaan pääosin osakkailta perittävien vastikkeiden avulla. Vastikkeen maksaminen on yksi osakkaan tärkeimmistä lakisääteisistä velvollisuuksista.

Taloustilanteen kiristyessä ja korkojen noustessa myös maksuhäiriöt yleensä yleistyvät. Hallituksen ja isännöitsijän vastuulla on seurata tarkasti, että osakkaat huolehtivat tästä velvollisuudestaan. Mahdollisiin maksuhäiriöihin on puututtava tehokkaasti. Se edellyttää aktiivista vastikeseurantaa.