Tekninen isännöitsijä on taloyhtiön puolia pitävä rakennustekniikan ekspertti

Isännöintitoimistossa työskentelevä tekninen isännöitsijä on remonttikoordinaattori ja tietotuki, ”taloyhtiön tekninen selkäranka”, joka palvelee taloyhtiöitä isännöitsijän rinnalla. Mitä kaikkea tällaisen asiantuntijan työpöydälle käytännössä kuuluukaan? Ja mikä on tekemisen merkitys taloyhtiöille ja sen ihmisille?

Isännöintitoimistossa työskentelevä tekninen isännöitsijä on remonttikoordinaattori ja tietotuki, ”taloyhtiön tekninen selkäranka”, joka palvelee taloyhtiöitä isännöitsijän rinnalla. Mitä kaikkea tällaisen asiantuntijan työpöydälle käytännössä kuuluukaan? Ja mikä on tekemisen merkitys taloyhtiöille ja sen ihmisille?

Teknisen isännöitsijän työnkuvasta ja tämän työpanoksen moninaisesta merkityksestä kertoo Arto Liiten, joka työskentelee kyseisessä roolissa Satakunnan alueen Oiva Isännöinnissä.

Liitenin mukaan tekninen isännöitsijä on tavallisesti rakennusteknisen koulutuksen saanut asiantuntija, joka toimii hallinnollisia asioita hoitavan isännöitsijän työparina. Oivalla on erilaisia vastuualueita hallitsevia teknisiä isännöitsijöitä toimipisteillä, he auttavat asiakasyhtiötämme aina osakasmuutostöiden hallinnoinnista peruskorjaushankkeisiin ja kiinteistöjen kehitysprojekteihin asti. Liitenin itsensä työpäivät taittuvat suurelta osin huoneistokohtaisten muutostöiden parissa. 

– Otan vastaan ja tarkastan osakkaiden muutostyöilmoituksia. Tarvittaessa pyydän lisäselvityksiä ja annan remontoijalle ohjeistuksia remontin toteuttamiseen ja tarvittaviin valvontakäynteihin liittyen.

– Lisäksi toimin muutostöissä linkkinä hallituksen ja isännöitsijän suuntaan, eli valvon projektin etenemistä alusta loppuun asti. Pidän kaikki osapuolet jatkuvasti kartalla, miten vaikka kylppäri- ja saunaremontti jossain kohteessa etenee, hän kuvailee.

Aikataulutusta, budjetointia, tarjouspyyntöjä ja valvontakäyntejä

Teknisen isännöitsijän vastuualueisiin kuuluvat lisäksi projektikoordinointi sekä taloyhtiön ja sen osakkaiden etujen ajaminen myös laajempien remonttien sekä erilaisten vahinkotilanteiden yhteydessä. 

– Putki- ja julkisivuremontit, vesivahinkojen kartoitukset ja jälkihoito sekä asuntoremontteja edeltävät asbestikartoitukset ovat niitä tyypillisimpiä kokonaisuuksia, joita me tekniset isännöitsijät viemme läpi. Laadimme tarjouspyyntöjä urakoitsijoille ja toimimme neuvonantajana taloyhtiön suuntaan. Me valvomme ja varmistamme, että työt tulee tehtyä hyvää rakennustapaa noudattaen.

– Kun osaaminen tällaisiin tilanteisiin saadaan omasta isännöintitoimistosta, on se monesti taloyhtiölle vaivattomampaa, luotettavampaa ja myös kustannustehokkaampaa, Liiten toteaa.

Rakennustekniikan asiantuntemusta ja tiivistä yhteistyötä kumppaneiden kanssa

Teknisen isännöitsijän työpäivät ovat aina erilaisia. Ne täyttyvät monenlaisista projekteista, joissa on tyypillisesti useita eri osapuolia: taloyhtiön osakkaita ja hallituslaisia, huoltoyhtiöitä, urakoitsijoita, viranomaisia sekä tietysti kollegoja omasta isännöintitoimistosta.

– Moneen suuntaan saa olla yhteydessä ja pitää lankoja käsissä, jotta työt ja projektit etenevät arjessa mallikkaasti. Pidän aina taloyhtiön puolia ja pyrin löytämään esimerkiksi juuri korjaushankkeissa sen yhtiölle kokonaisuutena kaikkein fiksuimman ja kustannustehokkaimman toteutustavan.

– Ensisijaisesti tämä työ on asiakaspalvelutyötä osakkaiden ja hallitusten suuntaan, ja siitä nautin itse todella paljon. On mielestäni hienoa, kun voin auttaa asiakkaitamme pitämään hyvää ja pitkäjänteistä huolta monelle kaikkein tärkeimmästä omaisuudesta, omasta kodista.

Neljä pääpointtia teknisestä isännöitsijästä:

Isännöintitoimiston kirjanpitäjä – täsmällinen numerotaitaja taloyhtiön taloutta turvaamassa

Hyvä taloudenpito on taloyhtiön koko toiminnan selkäranka. Se vaikuttaa asumisen kustannuksiin, kiinteistön arvon säilymiseen sekä lopulta jokaisen asukkaan päivittäiseen elämään, arjen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Oiva Isännöinnillä kirjanpitäjät huolehtivat taloyhtiön raha-asioista sekä palvelevat taloyhtiöitä tiiviinä osana muuta ammattilaistiimiä. Tässä artikkelissa tutustut tähän tuiki tärkeään toimenkuvaan piirun verran pintaa syvemmältä.

Taloyhtiön tilinpäätöksen merkitys

Taloyhtiön tilinpäätös tekee yhteisten rahojen käytöstä läpinäkyvää ja tarjoaa tietoa päätöksenteon tueksi

Taloyhtiön toiminta rahoitetaan tavallisesti lähes yksinomaan sen asukkaiden rahoilla, jotka kerätään pääasiassa erilaisten vastikkeiden muodossa. Kerran vuodessa varsinaisessa yhtiökokouksessa läpikäytävä ja hyväksyttävä taloyhtiön tilinpäätös antaa tiedollisen perustan kaikelle yhtiön päätöksenteolle ja siten myös osakkaiden viihtyisälle ja turvalliselle asumiselle.

Hyvä taloyhtiöjohtaminen katsoo kauas ja saa perustansa asukkaiden toiveista ja tarpeista

Erinomainen asukaskokemus kaikille ja kiinteistön arvon aktiivinen kehittäminen. Siinä taloyhtiön johtamisen keskeisimmät päämäärät tiivistetysti. Mutta minkälaisella johtamisella tavoitteet voidaan saavuttaa? Entä minkälainen rooli kokonaisuudessa on isännöinnillä? Näkökulmia näihin monisyisiin kysymyksiin antaa Oiva Isännöinti Groupin toimitusjohtaja Jussi Niemelä.