Isännöintitoimiston kirjanpitäjä – täsmällinen numerotaitaja taloyhtiön taloutta turvaamassa

Hyvä taloudenpito on taloyhtiön koko toiminnan selkäranka. Se vaikuttaa asumisen kustannuksiin, kiinteistön arvon säilymiseen sekä lopulta jokaisen asukkaan päivittäiseen elämään, arjen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Oiva Isännöinnillä kirjanpitäjät huolehtivat taloyhtiön raha-asioista sekä palvelevat taloyhtiöitä tiiviinä osana muuta ammattilaistiimiä. Tässä artikkelissa tutustut tähän tuiki tärkeään toimenkuvaan piirun verran pintaa syvemmältä.

Hanna Saloranta on Oiva Isännöinnin Helsingin Bulevardin yksikössä työskentelevä kirjanpitäjä sekä taloustiimin esihenkilö. Salorannalle on karttunut kokemusta kirjanpidon kiemuroista ja samalla alan kehittymisestä jo neljältä vuosikymmeneltä.

– Paljon on tosiaan muuttunut, ja erityisesti ihan viime vuosina kehitys on ollut todella nopeaa. Kirjanpidon perimmäinen merkitys taloyhtiöille on kuitenkin pysynyt hyvin pitkälti samana, hän aloittaa.  

– Vaikka työpäiviimme mahtuu yhtä sun toista arkista tekemistä, kuten laskujen hyväksymistä, lainaosuuksien laskentaa, veroasioita ja asiakaspalvelua, se meidän kaikkein keskeisin tehtävä on tuottaa luotettavat tiedot taloyhtiön tilinpäätöstä varten ja laatia se tilinpäätös yhdessä isännöitsijän kanssa.

Kirjanpitäjä siis varmistaa, että vuosittain tehtävä tilinpäätös sisältää ne asiat, joita siltä lain mukaan edellytetään. Tilinpäätöksen tulee kertoa osakkaille ja myös asunnon hankintaa harkitseville taloyhtiön talouden tilanne oikein ja riittävästi.

– Kun tilipäätös on laadittu huolellisesti ja lakipykäliä noudattaen, hallitus voi allekirjoittaa sen varmoin mielin ja lopulta myös yhtiökokous voi sen vahvistaa.

– Tilinpäätöksen saaminen valmiiksi on kirjanpitäjälle itselleenkin monesti se vuoden odotetuin ja palkitsevin hetki. On tosi hienoa, kun näkee taloyhtiön toimintakauden pitkän kaaren yhdessä paketissa, Saloranta kuvailee. 

Kirjanpitäjä on tärkeä osa tiimiä – taloustietoa asiakkaan edun eteen

Kirjanpitäjät toimivat Oiva Isännöinnillä talousasioiden asiantuntijoina ja siten myös niiden luotettavina selittäjinä muiden tiimiläisten ja asiakkaiden suuntaan. Työ vaatii Salorannan mukaan tekijältään paitsi tarkkuutta ja ennakointikykyä myös hyviä vuorovaikutustaitoja. 

– Sujuva kommunikointi tässä työssä kaiken A ja O. Talousasiat ja -käsitteet ovat joskus vaikeaselkoisia, ja kirjanpitäjien työnkuvaan kuuluu niiden selkokielistäminen ja erilaisten syy-seuraussuhteiden avaaminen mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi.

– Toki meidän isännöitsijöillä itselläänkin on hyvät tiedot taloyhtiötaloudesta, mutta joskus sitä vaan tarvitaan spesialistiakin paikalle. Me kirjanpitäjät olemme eräänlainen taustatuki siinä isännöitsijän ja taloyhtiön välisessä jatkuvassa yhteistyössä, Saloranta hymyilee.

Kun Oivan tiimissä on huippupätevät edustajansa monelta eri alalta, on se aina myös taloyhtiön ja sen ihmisten etu. Moniosaava joukko pystyy palvelemaan asiakkaitaan ripeämmin, perusteellisemmin ja luotettavammin.   

– Oiva on valtakunnallinen toimija, meillä on paikallisia yksiköitä on ympäri Suomen. Jaamme osaamista yhtiön sisällä, eri toimenkuvien välillä ja tiimien jäsenten kesken sujuvasti ja tehokkaasti. Tuemme toinen toistamme, jotta työnteko on kaikille mukavaa ja mielekästä. Yhdessä niistä yllättävistä ja joskus hankalistakin paikoista aina selvitään.

Päämääränämme on rakentaa sujuva ja avoin yhteistyökokemus taloyhtiöiden hallituksille ja lopulta erinomainen asukaskokemus ihan jokaiselle asukkaalle, Saloranta summaa lopuksi.

Neljä pääpointtia isännöintitoimiston kirjanpitäjästä:

 

Tietosuojaselosteen päivitys 

Päivitämme tietosuojakäytännön vastaamaan alla lueteltuja muutoksia. Muutokset astuvat voimaan 11.6.2024.  Nämä muutokset ovat:  Päivitetty tietosuojaseloste on luettavissa täällä:   Tietosuojaseloste – Oiva Isännöinti  Meillä on velvollisuus ilmoittaa henkilötietojen käsittelyyn liittyvistä muutoksista . Uusi tietosuojaseloste tulee voimaan välittömästi ja koskee kaikkia taloyhtiöitä, joiden henkilötietoja Oiva Isännöinti käsittelee. Tämä ilmoitus ei vaadi toimenpiteitä asiakkailtamme.   Lisätietoja  Jos teillä on […]

Aarre Isännöinti Oy on jatkossa osa Oivaa – toiminta jatkuu ennallaan

Aarre Isännöinti Oy on liittynyt osaksi Oiva isännöintiä. Oivan tavoitteena on muuttaa isännöintialaa perusteellisesti ja kasvattaa toimintaansa rakentamalla valtakunnallista huippuammattilaisten verkostoa. Aarre Isännöinnin Timo Metsälä, Jaakko Havia ja koko muu henkilökunta on innoissaan mahdollisuudesta liittyä osaksi Oiva Isännöinnin huippuammattilaisten joukkoa. – Asiakastyöhömme muutoksella ei ole vaikutusta. Jatkamme toimintaamme itsenäisenä yhtiönä omalla nimellämme ja brändillämme, eikä […]

Taloyhtiön tilinpäätöksen merkitys

Taloyhtiön tilinpäätös tekee yhteisten rahojen käytöstä läpinäkyvää ja tarjoaa tietoa päätöksenteon tueksi

Taloyhtiön toiminta rahoitetaan tavallisesti lähes yksinomaan sen asukkaiden rahoilla, jotka kerätään pääasiassa erilaisten vastikkeiden muodossa. Kerran vuodessa varsinaisessa yhtiökokouksessa läpikäytävä ja hyväksyttävä taloyhtiön tilinpäätös antaa tiedollisen perustan kaikelle yhtiön päätöksenteolle ja siten myös osakkaiden viihtyisälle ja turvalliselle asumiselle.